Πρώτοι στη ναυτιλία, τα κέρδη και την φοροασυλία. Η μεγάλη ντροπή της χώρας.


Πρώτοι στη ναυτιλία, τα κέρδη και την φοροασυλία. Η μεγάλη ντροπή της χώρας.

Δεκαπέντε Έλληνες συμπεριλαμβάνονται στους φετινούς 100 πιο σημαντικούς ανθρώπους στην παγκόσμια ναυτιλία, σύμφωνα με τη λίστα του 2018 Lloyd’s List.

Η ελληνική εθνικότητα εμφανίζεται σε αυτό τον κατάλογο περισσότερο από κάθε άλλη, ενώ ακολουθούν οι Κινέζοι εφοπλιστές, με δώδεκα από τα πιο σημαντικά πρόσωπα.
Πρώτη δύναμη στα bulkers και στα δεξαμενόπλοια, δεύτερη στα πλοία μεταφοράς LNG (υγροποιημένου φυσικού αερίου), τρίτη στα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, τέταρτη στα πλοία μεταφοράς υγραερίου (LPG) και πρώτη δύναμη παγκοσμίως στο σύνολο του στόλου, με βάση υπολογισμού τη χωρητικότητα (Gross Tonage), είναι η ελληνόκτητη ναυτιλία στις αρχές του 2018, σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάστηκε η Vesselsvlaue.com για λογαριασμό της «Ναυτεμπορικής».
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Vesselsvalue.com, ο ελληνόκτητος στόλος αποτελείται από 4.624 πλοία, συνολικού tonnage 218.820.527 gt και αξίας 99,589 δισ. δολ.
Δέκα χρόνια μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που πυροδότησε η κατάρρευση της Lehman Brothers και παρά την ελληνική κρίση χρέους, αλλά και τις ιστορικά σφοδρές πιέσεις στις ναυλαγορές, η ελληνόκτητος ποντοπόρος ναυτιλία συνεχίζει να κυριαρχεί παγκοσμίως. Με ένα στόλο που σήμερα είναι σχεδόν διπλάσιος σε μεταφορική δυναμικότητα από τότε και ρυθμούς ανάπτυξης που ξεπερνούν ακόμη και αυτούς της καλπάζουσας κινεζικής ποντοπόρου.

Κλειδί για τη συγκρότηση του μεγαλύτερου στόλου διεθνώς, σύμφωνα με τον ναυλομεσιτικό οίκο Clarksons, είναι οι επενδύσεις σε νεότευκτα πλοία της τάξης των 80 δισ. δολ. που υλοποιήθηκαν με βάση τους υπολογισμούς του κατά την τελευταία δεκαετία από τους Ελληνες πλοιοκτήτες. Ποσό πραγματικά δυσθεώρητο, ιδίως εάν αναλογιστεί κάποιος πως την ίδια περίοδο το διεθνές τραπεζικό σύστημα περιόρισε δραστικά την έκθεσή του στην εμπορική ναυτιλία. Ετσι οι επενδύσεις αυτές χρηματοδοτήθηκαν κατά κύριο λόγο από ίδια κεφάλαια (μέρος των οποίων προήλθε και από πωλήσεις ή διαλύσεις παλαιότερων πλοίων), τράπεζες και ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια (private equities).
Η Clarksons Research υπολογίζει πως η τρέχουσα αξία του ελληνόκτητου στόλου ανέρχεται στα 105 δισ. δολ., η υψηλότερη όλων των εθνικών πλοιοκτησιών.
Το έτος 2016 το ύψος της φορολογίας των εφοπλιστών ήταν 27 εκατομμύρια ευρώ, αντίστοιχα τον ίδιο χρόνο η συνεισφορά των Ναυτεργατών, αυτών των λίγων που έμειναν στα πλοία τους, ανήλθε στο ποσόν των 56 εκατομμυρίων ευρώ….
Προσθέστε τώρα και τις 56 φοροαπαλλαγές, που απολαμβάνουν οι «κυρίαρχοι των θαλασσών», για να έχετε μια πλήρη εικόνα της…. μεγάλης προσφοράς στο έθνος.
A.K. 
ΠΗΓΗ: Καθημερινή, Ναυτεμπορική, Redtopia, Huffpost


Σχόλια