Τρακτέρ από αγροκτηνοτρόφους στον κόμβο του Δέλτα στον Ε65 της Καρδίτσας


Τρακτέρ από αγροκτηνοτρόφους στον κόμβο του Δέλτα στον Ε65 της Καρδίτσας

Δεκάδες τρακτέρ έχουν τοποθετήσει στον κόμβο του Δέλτα στον Ε65, στην άκρη του δρόμου, οι αγροκτηνοτρόφοι του νομού, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας.

«Ο μόνος δρόμος», όπως τόνισαν, «είναι αυτός του αγώνα, της διεκδίκησης, της ανατροπής αυτής της πολιτικής που μας έφτασε στην εξαθλίωση, στο ξεκλήρισμα. Γιατί ότι κατακτήθηκε έως τώρα ήταν μέσα από αγώνες».
Σε δηλώσεις του το μέλος του δ.σ. της Ομοσπονδίας, Κώστας Τζέλλας, σημείωσε ότι «ξεκινάμε το προγραμματισμένο μπλόκο στον Ε65» και πρόσθεσε: «Συνάδελφοι αγρότες από διάφορες περιοχές της Καρδίτσας συμμετέχουν στην κινητοποίηση με αιχμή τις εξευτελιστικές τιμές στο βαμβάκι, αλλά και το κόστος παραγωγής, το ακατάσχετο, το φορολογικό, το ασφαλιστικό, τον ΕΛΓΑ και όλα τα ζητήματα που μας αφορούν. Καλούμε, τους συναδέλφους αγρότες απ' όλο το Νομό να συμμετάσχουν στο μπλόκο με τα τρακτέρ να είμαστε πιο δυνατοί για να μπορέσουμε να κερδίσουμε. Να κλείσουν τ' αυτιά τους σ' αυτούς που τους παίρνουν τηλέφωνο και τους ενοχλούν, λέγοντάς τους ότι δεν γίνεται τίποτα. Να καταλάβουν ότι μόνο μέσα από το δυναμικό αγώνα έχουμε μέλλον και θα κερδίσουμε κάποια πράγματα».
Επίσης, το μέλος του δ.σ. της Ομοσπονδίας, Γιάννης Τσιούτρας, υποστήριξε πως «εδώ και τώρα διεκδικούμε λύσεις», προσθέτοντας πως «δεν πρέπει να περάσει ο κοινωνικός αυτοματισμός που έβαλε μπροστά με δηλώσεις η κυβέρνηση. Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε κανένα πρόβλημα».
Τα οξυμένα προβλήματα 

Οι εκπρόσωποι της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων θα θέσουν σήμερα στην κυβέρνηση τα ζητήματα που αφορούν:
- Τις πολύ χαμηλές τιμές παραγωγού για το σύνολο, σχεδόν, των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων, το αίσχος των «ανοιχτών» τιμών και την απληρωσιά που επιβάλλουν οι εμποροβιομήχανοι (το πρόβλημα εμφανίζεται ιδιαίτερα σε προϊόντα όπως βαμβάκι, γάλα, κρέας, λάδι, πορτοκάλια, άλλα φρούτα και άλλα προϊόντα).
- Τη διόγκωση του κόστους παραγωγής, λόγω των υψηλών τιμών στα αγροτικά μέσα και εφόδια και τα άλλα χαράτσια που αναγκάζονται να πληρώσουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι (πανάκριβο πετρέλαιο για αγροτική χρήση και αγροτικό ρεύμα, χρέωση από τους ΤΟΕΒ για το αρδευτικό νερό, «ειδικά» χαράτσια όπως για δηλώσεις ΟΣΔΕ, αρδευτικές γεωτρήσεις, πιστοποίηση ψεκαστικών, νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων, ηλεκτρονική σήμανση των ζώων κ.ά.).
- Τις μεγάλες ζημιές στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή από την κακοκαιρία και τις αρρώστιες που είτε δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ ή αποζημιώνονται με ψίχουλα (π.χ. η ζημιά που υπέστη φέτος η ελαιοπαραγωγή κυρίως από το δάκο, αλλά και από καιρικά και άλλα αίτια, υπολογίζεται ότι αγγίζει το 70%).
- Τις παρακρατήσεις από τους τραπεζικούς λογαριασμούς για χρέη στην εφορία, στα ασφαλιστικά ταμεία, στην τράπεζα, καθώς και τις απειλές για πλειστηριασμούς και κατασχέσεις για ανεξόφλητα δάνεια.
- Την υψηλή φορολόγηση και τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ, που, μαζί με τον ΕΝΦΙΑ, τις μεγάλες εισφορές για τον ΕΛΓΑ και τα άλλα χαράτσια, «τρώνε» πάνω από το 50% του καθαρού εισοδήματος των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων.
Αιτήματα για άμεση ικανοποίηση
Στα άμεσα αιτήματα που με τους αγώνες διεκδικούν οι αγρότες από την κυβέρνηση, περιλαμβάνονται:
  • Κάλυψη του χαμένου εισοδήματος που οφείλεται στις πολύ χαμηλές τιμές παραγωγού και τις μεγάλες ζημιές στην παραγωγή και το αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο που δεν αποζημιώνονται.
  • Αφορολόγητο πετρέλαιο και μείωση κατά 50% της τιμής του αγροτικού ρεύματος.
  • Να ψηφιστεί αμέσως και να τεθεί σε εφαρμογή πριν την καταβολή της β' δόσης της ενιαίας ενίσχυσης το ακατάσχετο στους τραπεζικούς λογαριασμούς (12.000 ευρώ, συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί), όπως δεσμεύτηκε η κυβέρνηση στη διάρκεια των περσινών μπλόκων.
  • Κανένας πλειστηριασμός και κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων.
  • Να μη μειωθεί κατά 3.000 ευρώ το αφορολόγητο όριο που κέρδισαν οι αγρότες με τα μπλόκα το 2016 και να καθοριστεί στις 12.000 ευρώ, συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Να καταργηθούν τα τεκμήρια φορολόγησης.
  • Να καταργηθεί ο αντιασφαλιστικός νόμος και να δοθούν συντάξεις αξιοπρέπειας, στα 60 για τους αγρότες και τα 55 για τις αγρότισσες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, 902


Σχόλια