Το τείχος έπεσε, ζήτω τα τείχη!


Το τείχος έπεσε, ζήτω τα τείχη!

Τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν κατασκευάσει πάνω από 1.000 χιλιόμετρα συνοριακών τειχών μετά από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989, σύμφωνα με νέα μελέτη στο Φρούριο της Ευρώπης.

Οι ερευνητές της μετανάστευσης ποσοτικοποίησαν την αντιμεταναστευτική υποδομή στην ήπειρο και διαπίστωσαν ότι η ΕΕ έχει περάσει από δύο μόνο τείχη στη δεκαετία του '90 σε 15 έως το 2017.
Δέκα από τα 28 κράτη μέλη που εκτείνονται από την Ισπανία μέχρι τη Λετονία έχουν πλέον κατασκευάσει τέτοια τείχη, με μια απότομη αύξηση κατά τη διάρκεια της έξαρσης της μετανάστευσης του 2015, όταν ανεγέρθηκαν επτά νέα φραγμοί.
Παρά τους φετινούς εορτασμούς για το τείχος του Βερολίνου που έχει πλέον πέσει, η Ευρώπη έχει πλέον ολοκληρώσει το αντίστοιχο μήκος έξι τειχών σαν του Βερολίνου κατά την ίδια περίοδο. Οι φραγμοί υψώνονται κατά κύριο λόγο για την παρεμπόδιση των μεταναστών και των προσφύγων χωρίς χαρτιά.
Η ανέγερση των φραγμών συνέπεσε επίσης με την άνοδο των ξενοφοβικών κομμάτων σε ολόκληρη την ήπειρο, με 10 από τους 28 που συναντούν τέτοια κόμματα να κερδίζουν το καθένα, από το 2010, περισσότερους από μισό εκατομμύριο ψήφους στις εκλογές.
"Η ίδια η ιστορία της Ευρώπης δείχνει ότι η οικοδόμηση τειχών για την επίλυση πολιτικών ή κοινωνικών ζητημάτων έρχεται με απαράδεκτο κόστος για την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα", δήλωσε ο Nick Buxton, ερευνητής στο διακρατικό ινστιτούτο και συντάκτης της έκθεσης
"Τέλος, θα βλάψει και αυτούς που τα κατασκευάζει καθώς δημιουργεί ένα φρούριο που κανείς δεν θέλει να ζήσει. Αντί να χτίζουμε τείχη, η Ευρώπη πρέπει να επενδύει στην παύση των πολέμων και της φτώχειας που τροφοδοτεί τη μετανάστευση".
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να μεταναστεύσουν στην Ευρώπη, με μια εκτίμηση από τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους να φτάνουν τα 34.000 από την ίδρυση της ΕΕ το 1993. Συνολικά 3915 θάνατοι καταγράφηκαν το 2017.
Η έκθεση εξέτασε επίσης οκτώ επιχειρήσεις θαλάσσιας διάσωσης της ΕΕ που δρομολογήθηκαν από αυτή, επτά εκ των οποίων διεξήχθησαν ειδικά από την υπηρεσία συνόρων Frontex της ΕΕ.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι καμία από τις επιχειρήσεις, που όλες διεξάγονται στη Μεσόγειο, δεν είχε ως κύριο στόχο τη διάσωση των ανθρώπων - αλλά όλες επικεντώνονταν στο να «εξαλείφουν την εγκληματικότητα στις παραμεθόριες περιοχές και να επιβραδύνουν την άφιξη των εκτοπισθέντων ανθρώπων».
Μόνο μία, η επιχείρηση Mare Nostrum, η οποία πραγματοποιήθηκε από την ιταλική κυβέρνηση, περιελάμβανε ανθρωπιστικές οργανώσεις στους στόλους της. Από τότε έχει διαλυθεί και αντικατασταθεί από την επιχείρηση Triton της Frontex, η οποία έχει μικρότερο προϋπολογισμό.
"Αυτά τα μέτρα οδηγούν τους πρόσφυγες και τους εκτοπισμένους να αντιμετωπίζονται σαν εγκληματίες", δήλωσε ο Ainhoa ​​Ruiz Benedicto, ερευνητής του Delàs Center και συν-συγγραφέας της έκθεσης.
Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου, οι ηγέτες της ΕΕ κατηγορήθηκαν από ΜΚΟ ότι «καταδικάζουν εσκεμμένα τους ευάλωτους ανθρώπους για να παγιδευτούν στη Λιβύη ή να πεθάνουν στη θάλασσα», αφού υποστήριξαν τη στάση της ιταλικής λαϊκιστικής κυβέρνησης και καταδίκασαν τα σκάφη διάσωσης που λειτουργούσαν στη θάλασσα.
Επιμέλεια: Νίκος Πυλιώτης
ΠΗΓΗ: Indipendent


Σχόλια