Ο Γιάννης Ρίτσος, ο ποιητής του λαού.


Ο Γιάννης Ρίτσος, ο ποιητής του λαού.

Ο Γιάννης Ρίτσος (1 Μαΐου 1909 - 11 Νοεμβρίου 1990)[2] ήταν ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες ποιητές[3][4] με διεθνή φήμη και ακτινοβολία[5]. Δημοσίευσε πάνω από εκατό ποιητικές συλλογές και συνθέσεις, εννέα μυθιστορήματα, τέσσερα θεατρικά έργα και μελέτες.
Το έργο του συμπληρώνουν πολλές μεταφράσεις, χρονογραφήματα και άλλα δημοσιεύματα. Αρκετά από τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε ξένες γλώσσες[6]. Πολιτικά ανήκε στην Αριστερά (συγκεκριμένα στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και την Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά).
Ο Ρίτσος νόσησε από φυματίωση, ξεπέρασε την ασθένεια (πράγμα δύσκολο για την εποχή) και πέρασε από υλικές και ηθικές δοκιμασίες[7]. Στο σανατόριο του «Σωτηρία», όπου νοσηλευόταν, ήρθε κοντά με τον μαρξισμό και την Αριστερά, πράγματα που επηρέασαν βαθύτατα την ποίησή του και τον τρόπο ζωής του. Αφού πέρασε από διάφορα σανατόρια, εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου εργάστηκε ως αυτοδίδακτος σκηνοθέτης στην Εργατική Λέσχη και ως ηθοποιός και χορευτής σε επιθεωρήσεις[8].
Ποιήματα πάνω στα πακέτα τσιγάρων
Η αγωνιστική του έφεση και η επαναστατική του φύση τον οδηγούν στην προσχώρηση του κινήματος των «Πρωτοπόρων» και κατόπιν, το 1942, στο Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο, ενώ έγινε μέλος και του Κ.Κ.Ε. Αργότερα αρχίζουν οι εξορίες στη Λήμνο, στη Μακρόνησο και στον Άγιο Ευστράτιο. Επιστρέφοντας στην Αθήνα, προσχώρησε στην Ε.Δ.Α. Το 1956 ταξίδεψε στη Σοβιετική Ένωση και στην Κούβα. Κατά τη διάρκεια της χούντας των Συνταγματαρχών εξορίστηκε και πάλι, αρχικά στη Γυάρο και κατόπιν στη Λέρο[8]. Με το πέρας της δικτατορίας και τη μεταπολίτευση, ο Ρίτσος έγινε ευρέως γνωστός, τόσο στον ελλαδικό χώρο, όσο και στο εξωτερικό, ενώ ακολούθησαν πολλές διακρίσεις και βραβεύσεις.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο Επιτάφιος και η Ρωμιοσύνη είναι κάποια από τα σημαντικότερα ποιήματα του Ρίτσου, ενώ έχει κάνει και πολλές μεταφράσεις ξένων ποιητών όπως του Ναζίμ Χικμέτ, του Αλεξάνδρου Μπλοκ, του Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι κ.ά.[9] Πολλά ποιήματα του Ρίτσου έχουν μελοποιηθεί από τον Μίκη Θεοδωράκη, γνωστότερα εξ αυτών: Η Ρωμιοσύνη και ο Επιτάφιος αλλά και άλλα[10].

Μεταξύ των τιμητικών διακρίσεων του Ρίτσου περιλαμβάνονται το κρατικό βραβείο ποίησης και το βραβείο Λένιν[9].
Ο Γιάννης Ρίτσος άφησε πίσω του ένα τεράστιο έργο παρακαταθήκη του λαού μας και κάθε ανήσυχου πνεύματος.
1.     Katerina Zacharia, Hellenisms: Culture, Identity, and Ethnicity from Antiquity to Modernity, σελ. 216, Ashgate Publishing Ltd. (2008)
2.    Άλμα πάνω↑ Εθνικό Κέντρο Βιβλίου Ρίτσος Γιάννης - Ανακτήθηκε 19 Ιουνίου 2014
5.    ↑ Άλμα πάνω, στο:5,0 5,1 Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν "ΗΛΙΟΥ", τόμος ΙΘ, σελ. 505
6.    Άλμα πάνω↑ Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, Β΄ τεύχος, Β΄ τάξη ενιαίου Λυκείου, σελ. 243
7.    Άλμα πάνω↑ Χάρτης Πάτσης, Βασική Παγκόσμιος Εγκυκλοπαίδεια, τόμος 11, σελ. 30
8.    ↑ Άλμα πάνω, στο:8,0 8,1 Νέα Δομή, τόμος 30, σελ. 17
9.    ↑ Άλμα πάνω, στο:9,0 9,1 Νέα Δομή, τόμος 30, σελ. 18
10.Άλμα πάνω↑ Stixoi.info Γιάννης Ρίτσος (Στιχουργός)
ΠΗΓΗ: Wikipedia

Σχόλια