Τα ματωμένα πλεονάσματα και τα "αντίμετρα"


Τα ματωμένα πλεονάσματα και τα "αντίμετρα"

Για τον «πρώτο προϋπολογισμό χωρίς μέτρα λιτότητας» έκανε λόγο από το πρωτοσέλιδό της η κυβερνητική «Αυγή». Μόνο που η πραγματικότητα την διαψεύδει. Καταρχάς, κανένα από τα «μέτρα λιτότητας» που ψηφίστηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, είτε αφορούν τις συντάξεις είτε τους μισθούς είτε τα χαράτσια, δεν παίρνεται πίσω.
Όλα συνεχίζουν να εφαρμόζονται και να ματώνουν τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Δεύτερον, πάνω σε αυτά προστίθενται και νέα. Συγκεκριμένα, το κονδύλι για τις κύριες συντάξεις θα είναι το 2019 μειωμένο κατά 348 εκατ. ευρώ. Το κονδύλι για τους ανέργους και αυτό μειωμένο κατά 63 εκατ. ευρώ. Η κρατική χρηματοδότηση προς τα ασφαλιστικά ταμεία μειώνεται κατά 935 εκατ. ευρώ, παρότι οι συνταξιούχοι θα συνεχίσουν για άλλη μια χρονιά να πληρώνουν το χαράτσι της «Εισφοράς Αλληλεγγύης» προς το ΑΚΑΓΕ, ύψους 648 εκατ. ευρώ! Στον αντίποδα και εξαιτίας όλων αυτών των μέτρων, τα Ταμεία παρουσιάζουν πλεόνασμα 910 εκατ. ευρώ, ο ΟΑΕΔ 518 εκατ. ευρώ και συνολικά ο Κοινωνικός Προϋπολογισμός 1,673 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ματωμένα πλεονάσματα, τα οποία θα κατευθυνθούν σε νέα «δώρα» προς το κεφάλαιο, με επιπλέον επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές. Αυτά λένε οι αριθμοί που «μαγειρεύει» η κυβέρνηση για να παρουσιάσει την πραγματικότητα αναποδογυρισμένη.
Παράλληλα, από το 2020 έρχεται το προνομοθετημένο μέτρο για τη δραστική περικοπή του αφορολόγητου ορίου, μέσω του οποίου «εξισορροπούνται» και οι όποιες... «απώλειες».
Συνολικά, τα καθαρά ποσά φόρων θα απογειωθούν κατά 1 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, από 45,4 δισ. φέτος, προβλέπεται να φτάσουν τα 46,4 δισ. το 2019, στοιχείο ενδεικτικό του εύρους των παρεμβάσεων που θα γίνουν προκειμένου να «κλειδώσει» ο στόχος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε φορολογικές διατάξεις που θα έρθουν στη Βουλή το επόμενο διάστημα θα προβλέπεται αύξηση των ποσοστών του ετήσιου εισοδήματος που πρέπει να καλύπτουν μισθωτοί, συνταξιούχοι κ.ά. μέσω «πλαστικού χρήματος», προκειμένου να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο όριο.
Επίσης, ο ΦΠΑ που βαραίνει τη λαϊκή κατανάλωση ενισχύεται κατά 177 εκατομμύρια ευρώ, φτάνοντας στα 17,22 δισ., ενώ «προ των πυλών» εμφανίζεται η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ και για την τελευταία ομάδα νησιών του Αιγαίου.
Οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης διογκώνονται κατά 89 εκατ. ευρώ, στα 7,4 δισ.
Κατακρεούργηση κοινωνικών κονδυλίων
Το σύνολο των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού καρατομείται κατά 1,3 δισ. ευρώ και διαμορφώνεται στα 56,9 δισ., από 58,2 δισ. φέτος, ενώ οι νέοι στόχοι είναι χαμηλότεροι κατά 573 εκατ. ακόμη και σε σχέση με τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου που ψηφίστηκε το καλοκαίρι.
Σε αυτό το πλαίσιο, και προς αντιστάθμιση της «μη εφαρμογής» του μέτρου για τις συντάξεις (εκτιμάται σε περίπου 2 δισ. ευρώ), μεταξύ άλλων καρατομούνται:
-- Η επέκταση του προγράμματος «σχολικά γεύματα» (190 εκατ. ευρώ)
-- Η δημιουργία μονάδων προσχολικής εκπαίδευσης - νηπιαγωγείων (140 εκατ. ευρώ)
-- Η επιδότηση της συμμετοχής φτωχών ασφαλισμένων για συνταγογραφούμενα φάρμακα (240 εκατ. ευρώ)
Σε αυτό το φόντο, στον νέο κρατικό προϋπολογισμό ενσωματώνεται το πακέτο με τα λεγόμενα «αντίμετρα», συνολικού ύψους 910 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα:
-- Το επίδομα στέγασης διαμορφώνεται στα 400 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 200 εκατ. σε σχέση με το προσχέδιο προϋπολογισμού και έναντι 600 εκατ. που προβλεπόταν νωρίτερα, στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο.
Μάλιστα, σε αυτό ενσωματώνονται τα ποσά της κρατικής επιδότησης για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια,ενόψει και της πλήρους διάλυσης στο καθεστώς νομικής προστασίας για την πρώτη κατοικία, μέτρο με το οποίο η κυβέρνηση «διευκολύνει» τους τραπεζίτες να βάλουν στο χέρι τις απαιτήσεις τους από τα στεγαστικά δάνεια.
-- «Μεσοσταθμική» μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10%. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, οι «απώλειες» για το κρατικό ταμείο υπολογίζονται στα 260 εκατ. ευρώ Σε μία ακόμα λαθροχειρία, η κυβέρνηση υπολογίζει τα ποσά αυτά με βάση τις σημερινές αντικειμενικές τιμές. Αυτές όμως, όπως προβλέπεται, θα αναθεωρηθούν, σε μια εξέλιξη που θα συμπαρασύρει προς τα πάνω τα χαράτσια σε λαϊκές περιοχές.
«Αντίμετρα» για το κεφάλαιο
Την ίδια ώρα, το πακέτο με τα «αντίμετρα» περιλαμβάνει νέα μέτρα στήριξης του κεφαλαίου. Μεταξύ των προωθούμενων διατάξεων δεσπόζουν:
-- Κρατική επιδότηση στο 50% των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς έως 24 ετών, με ποσό ύψους 51 εκατ. ευρώ για το 2019.
-- Μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη κατά τέσσερις μονάδες, από το 29% στο 25%, σε βάθος τετραετίας, αρχής γενομένης από το 2019 (28% από 29%). Το μέτρο θα έχει «δημοσιονομική επίπτωση» από το 2020, με την τελική εκκαθάριση του φόρου.

-- Μείωση φορολογίας και επί των διανεμόμενων κερδών, στο 10% από 15%, επίσης με δημοσιονομική επίπτωση από το 2020.
Χωρίς τέλος η επίθεση σε Υγεία - Ασφάλιση
Την ίδια ώρα, ο κρατικός προϋπολογισμός «σφραγίζει» τη διαρκή επίθεση στα δικαιώματα συνταξιούχων, ασφαλισμένων και ανέργων.
Χαρακτηριστικά, για τον ενοποιημένο προϋπολογισμό των φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης προϋπολογίζεται πλεόνασμα ύψους 1,673 δισ. ευρώ!
Από αυτά, 910 εκατ. είναι το πλεόνασμα που προϋπολογίζεται στα ασφαλιστικά ταμεία, παρότι η χρηματοδότησή τους από τον τακτικό προϋπολογισμό θα μειωθεί κατά 935 εκατ. (από τα 14,79 δισ. φέτος, σε 13,855 δισ. το 2019)!
Η συνολική δαπάνη για τις συντάξεις μειώνεται κατά 275 εκατ. ευρώ (από 28,662 δισ. στα 28,387 δισ.), ενώ ειδικά το κονδύλι για τις κύριες συντάξεις μειώνεται κατά 348 εκατ.
Παράλληλα, και ενώ η παραπέρα μείωση των συντάξεων κάνει αχρείαστη για το 2019 τη μεταφορά πόρων από το ΑΚΑΓΕ, το χαράτσι της «εισφοράς αλληλεγγύης» θα καταβάλλεται κανονικά και προβλέπεται να φτάσει στα 648 εκατ. ευρώ, διαμορφώνοντας το συνολικό πλεόνασμα και αυτού του φορέα στα 1,378 δισ.!
  • Τα ματωμένα πλεονάσματα τα πληρώνουν και οι άνεργοι:
-- Τη στιγμή που μόνο το 10% περίπου των ανέργων λαμβάνει επίδομα, το κονδύλι για τα επιδόματα ανεργίας μειώνεται κατά 63 εκατ. ευρώ (από 1,06 δισ. σε 997 εκατ.).
-- Από τα συνολικά έσοδα του ΟΑΕΔ το 2019 (3,097 δισ. ευρώ) οι άνεργοι θα λάβουν μόλις το 32,2%, ενώ το πλεόνασμα του ΟΑΕΔ θα φτάσει τα 518 εκατ.!
-- Ταυτόχρονα, τα προγράμματα στήριξης των επιχειρηματιών και ανακύκλωσης της ανεργίας αυξάνονται από τα 360 εκατ. στα 551 εκατ. ευρώ.
  • Νέο τσεκούρωμα επιβάλλεται και στα ήδη πετσοκομμένα κονδύλια για τη δημόσια Υγεία:
-- Για τα δημόσια νοσοκομεία προϋπολογίζεται νέο πετσόκομμα της κρατικής χρηματοδότησης, κατά 65 εκατ. ευρώ, που έρχεται να προστεθεί στις μειώσεις κατά 24,1% (363 εκατ.) το 2018 και κατά 22,8% το 2015.
-- Για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας η κρατική χρηματοδότηση αυξάνεται μόλις κατά 35 εκατ. ευρώ, «σταγόνα στον ωκεανό» των μεγάλων αναγκών και των τεράστιων ελλείψεων. Την ίδια ώρα, στα έσοδα για την ΠΦΥ περιλαμβάνονται για πρώτη φορά μεταβιβάσεις από τα ασφαλιστικά ταμεία (δηλαδή και πάλι τις εισφορές των εργαζομένων), ύψους 14 εκατ. ευρώ...
-- Παραμένει μόλις στα 100 εκατ. ευρώ η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, σε συνέχεια του «τσεκουρώματος» κατά 214 εκατ. το 2018 κι άλλα 200 εκατ. το 2017.
Επιμέλεια: Ν. Π.
ΠΗΓΗ: Ριζοσπάστης


Σχόλια