Οι ΗΠΑ πιστεύουν, ότι στη σύγκρουση μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων οι πύραυλοι μεσαίου βεληνεκούς αποτελούν το κύριο όπλο.


Οι ΗΠΑ πιστεύουν, ότι στη σύγκρουση μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων οι πύραυλοι μεσαίου βεληνεκούς αποτελούν το κύριο όπλο.

Στις 20 Οκτωβρίου ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump, δήλωσε, ότι οι ΗΠΑ θα βγούνε από τη Συνθήκη για την εξάλειψη των πυραύλων μεσαίου και μικρότερου βεληνεκούς (ΣΕΠΜΜΒ), η οποία υπεγράφη με τη Σοβιετική Ένωση πριν από 30 χρόνια.
Η Ουάσινγκτον ανέφερε τον λόγο της μη συμμόρφωσης με τις διατάξεις της Συνθήκης από τη Ρωσία, καθώς και τους περιορισμούς που επιβάλει το έγγραφο στην ανάπτυξη νέου όπλου. Οι αναλυτές πιστεύουν, ότι η έξοδος των ΗΠΑ από τη Συνθήκη συνεπάγεται λιγότερα εμπόδια στη χώρα για την ανάπτυξη του πυρηνικού της δυναμικού. Από μακροπρόθεσμη σκοπιά, τέτοιες ενέργειες επιδεινώνουν τον κίνδυνο να ξεκινήσει ένας νέος γύρος της κούρσας των πυρηνικών εξοπλισμών σε παγκόσμια κλίμακα.
Η ρωσική πλευρά δεν εκπλήσσεται από μια τέτοια δήλωση των ΗΠΑ.
Η συνθήκη για την εξάλειψη των πυραύλων μεσαίας εμβέλειας και μικρότερης εμβέλειας υπογράφηκε από τις ΗΠΑ και την ΕΣΣΔ το 1987. Η συμφωνία προέβλεπε την άρνηση αποθήκευσης, κατασκευής και δοκιμών επίγειων πυραύλων με εμβέλεια από 500 έως 5500 χιλιόμετρα.
Προηγουμένως, οι ΗΠΑ είχαν κατηγορήσει επανειλημμένα τη Ρωσία για παραβίαση της Συνθήκης. Η ρωσική πλευρά δήλωσε σταθερά, ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει καθόλου αποδείξεις και με τη σειρά της επεσήμανε παραβιάσεις από τις ΗΠΑ. Το Μάιο μήνα, ένας υπάλληλος του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσικής
Ομοσπονδίας σημείωσε, ότι για να αναπτύξουν το δικό τους σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, οι Ηνωμένες Πολιτείες παρήγαγαν σειρά βαλλιστικών πυραύλων μέσης και μικρότερης εμβέλειας για χρήση τους ως στόχους, παρόμοιους με εκείνους που απαγορεύονται από τη διμερή συμφωνία.
Στις 21 Οκτωβρίου, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε δήλωση σχετικά με την εκούσια απόσυρση των Ηνωμένων Πολιτειών από τη Συνθήκη για την Εξάλειψη των Πυραύλων Μεσαίου και Μικρού Βεληνεκούς. Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών σημείωσε, ότι έτσι η Ουάσιγκτον προσπαθεί να δημιουργήσει έναν μονοπολικό κόσμο.
Ο πρώην πρώτος αναπληρωτής του προέδρου της Επιτροπής Άμυνας και Ασφάλειας του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας Franz Klintsevich σημείωσε, ότι για τη Ρωσία η έξοδος των ΗΠΑ από τη Συνθήκη δεν αποτελεί έκπληξη · οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγορούν τη Μόσχα για παραβίαση των διατάξεων της συμφωνίας, αλλά δεν παρέχουν αποδεικτικά στοιχεία.
Η διοίκηση του Trump επιδιώκει την ενίσχυση του πυρηνικού της δυναμικού
Οι ενέργειες των ΗΠΑ να «αποχωρήσουν από τις συνθήκες» δεν αποτελούν πλέον καινοτομία. Νωρίτερα, το έτος 2002, οι Ηνωμένες Πολιτείες μονομερώς αποσύρθηκαν από τη Συνθήκη για τον περιορισμό των αντιβαλλιστικών πυραυλικών αμυντικών συστημάτων, η οποία υπεγράφη μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΣΣΔ το 1972. Με την ακύρωση του εγγράφου οι ΗΠΑ απαλλάχτηκαν από τους περιορισμούς · εξάλειψαν πλήρως τους φραγμούς για την έρευνα, την ανάπτυξη και την εγκατάσταση των συστημάτων της αντιπυραυλικής άμυνας.
Ανώτερος επιστημονικός υπάλληλος της κινεζικής «δεξαμενής σκέψης» του Ιδρύματος Pangoal, Yabin Liang πιστεύει, ότι η απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη ΣΕΠΜΜΒ υπαγορεύεται από δύο κυρίως λόγους: πρώτον, αυτό το έγγραφο περιορίζει μόνο τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, οι άλλες χώρες δεν συμμετέχουν · δεύτερον, η αμερικανική κυβέρνηση πιστεύει, ότι τώρα είναι η εποχή του ανταγωνισμού και του αγώνα μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων και οι πύραυλοι μεσαίας εμβέλειας αποτελούν το κύριο όπλο. Σύμφωνα με τον ίδιο, μετά την άνοδο του στην Προεδρεία, ο Trump ευκολότερα συνέβαλε στη μετάβαση από τα στρατηγικά πυρηνικά όπλα στα τακτικά πυρηνικά όπλα · επιπλέον, υπάρχει μια διαδικασία για τη μείωση του μεγέθους και την ενίσχυση της νοημοσύνης των πυρηνικών όπλων · η έξοδος από τη Συνθήκη αποτελεί απτό παράδειγμα της ενεργοποίησης του πυρηνικού δυναμικού.
Η πρόθεση της αμερικανικής κυβέρνησης να ενισχύσει τις πυρηνικές της ικανότητες άρχισε να εκδηλώνεται στις αρχές του τρέχοντος έτους. Τον Φεβρουάριο μήνα, το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε μια έκθεση με θέμα «Αξιολόγηση της πυρηνικής κατάστασης», στην οποία αναφέρεται, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να αναπτύξουν περισσότερα πυρηνικά όπλα διαφορετικού τύπου · να εμπλουτίσουν τα πυρηνικά τους χτυπήματα · να αυξήσουν τον πυρηνικό τους εκφοβισμό · να διασφαλίσουν, ότι το πυρηνικό τους δυναμικό είναι "πέρα από κάθε ανταγωνισμό". Η έκθεση προκάλεσε άμεση ανησυχία στη διεθνή κοινότητα.
Η μονομερής απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη θα ενισχύσει την αμερικανο-ρωσική αντιπαράθεση
Οι αναλυτές σημειώνουν, ότι η Συνθήκη για την εξάλειψη των πυραύλων μεσαίας και μικρότερης εμβέλειας δημιουργήθηκε μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΣΣΔ για να επιτευχθεί στρατηγική ισορροπία και η σημερινή πρόθεση της Ουάσιγκτον να αποχωρήσει μονομερώς από τη Συνθήκη θα ενισχύσει αναμφίβολα τη διμερή αντιπαράθεση.
Επιπλέον, σύμφωνα με πολλούς εμπειρογνώμονες, η "έξοδος" των ΗΠΑ από τη Συνθήκη θα έχει καταστροφικές συνέπειες στη διεθνή υπόθεση για τον πυρηνικό αφοπλισμό, θα οδηγήσει σε κούρσα εξοπλισμών και θα θέσει σε κίνδυνο διάφορες χώρες του κόσμου.
Ο Αμερικανός εμπειρογνώμονας στον τομέα των πυρηνικών όπλων Jon Wolfsthal επεσήμανε, ότι η έξοδος των ΗΠΑ από τη Συνθήκη θα παραβιάσει την κατάσταση της πυρηνικής σταθερότητας, η οποία διατηρήθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα · στο μέλλον θα ήταν ακόμη πιο δύσκολο να υπογραφεί συμφωνία για τον έλεγχο των όπλων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Σύμφωνα με τον Liang Yabin, μετά την έξοδο των ΗΠΑ από τη Συνθήκη, είναι πιθανό ότι θα αναπτύξουν πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς στην Ευρώπη και στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού · οι δυνατότητες της προηγμένης διάδοσης των όπλων των Ηνωμένων Πολιτειών θα βελτιωθούν σημαντικά. Αυτό θα σημαίνει αύξηση της κούρσας των εξοπλισμών και του γεωπολιτικού αγώνα μεταξύ των δυνάμεων · η σταθερότητα της παγκόσμιας δομής ασφάλειας θα καταστραφεί. Ταυτόχρονα, οι σύμμαχοι των Αμερικανών, όπου θα αναπτυχθούν πύραυλοι μεσαίας εμβέλειας, θα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, αφού αυτοί ακριβώς θα είναι οι πρώτοι στόχοι για μια επίθεση.
Ο Jeffrey Lewis, μέλος του προσωπικού του Ινστιτούτου Διεθνών Σπουδών του Middlebury στο Monterey, πιστεύει ότι η απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη για την εξάλειψη των πυραύλων μεσαίου και μικρότερου βεληνεκούς, είναι λάθος απόφαση. Κατά την άποψή του, οι ΗΠΑ "δεν θα επωφεληθούν" από αυτό
Μετάφραση: Κωνσταντίνος Κατσιάβαλος
ΠΗΓΗ: Λαϊκή Ημερησία  Online

Σχόλια