Εγκρίθηκε το προσχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας. Στα 780 ευρώ το "εισόδημα του πολίτη". Τι θα κάνει τελικά η ΕΕ;


Εγκρίθηκε το προσχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας. Στα 780 ευρώ το "εισόδημα του πολίτη". Τι θα κάνει τελικά η ΕΕ;

Τελικά, οι προβλέψεις επιβεβαιώθηκαν. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού έλαβε «πράσινο φως» από το υπουργικό συμβούλιο. Συνολικά πρόκειται για μέτρα ύψους 27 δις ευρώ. Το έλλειμμα θα κινηθεί τελικά στο 2,4% του ΑΕΠ για την επόμενη τριετία.

Βρέθηκαν ωστόσο επίσης 10 δις ευρώ για το πολυσυζητημένο «εισόδημα του πολίτη». Περίπου 7 εκατομ. άνεργοι και χαμηλοσυνταξιούχοι θα λάβουν 780 ευρώ τον μήνα. Σε κάθε άνεργο το εισόδημα αυτό θα καταβάλλεται για μια διετία.  
Παράλληλα θα μειωθούν οι φόροι για ένα εκατομμύρια ελεύθερους επαγγελματίες με κλίμακα στο 15%. Και για 400.000 Ιταλούς θα μειωθεί και το όριο ηλικίας για να βγουν στην σύνταξη με το λεγόμενο «όριο 100», το οποίο προκύπτει από το άθροισμα της ηλικίας και των χρόνων εργασίας. Στα μέτρα αυτά συμπεριλαμβάνεται και ευνοϊκή ρύθμιση για όσους πολίτες χρωστούν στο δημόσιο, ποσά μέχρι 100.0000 ευρώ. Μια πρωτοβουλία στην οποία επέμεινε ιδιαίτερα η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι.
Δεδομένου ωστόσο ότι το δημόσιο χρέος της Ιταλίας ανέρχεται σε 2,3 τρισ. ευρώ φθάνοντας στο 132% του ΑΕΠ (κι είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην ευρωζώνη ως ποσοστό του ΑΕΠ μετά το ελληνικό δημόσιο χρέος) η οικονομική ορθοδοξία δηλώνει ότι δεν υφίσταται δημοσιονομικός χώρος για τέτοιες παροχές. Αυτή η ορθοδοξία ωστόσο υποτιμάει τα πολλαπλασιαστικά θετικά οφέλη που θα έχει η αύξηση των δημοσίων δαπανών ακόμη και για το δημόσιο χρέος, καθώς έτσι θα αυξηθεί το ΑΕΠ και θα μειωθεί ως ποσοστό. Το σημαντικότερο ωστόσο είναι ότι πρόκειται για μεταρρυθμίσεις που είναι κοινωνικά επιβεβλημένες καθώς θα βελτιώσουν σημαντικά το επίπεδο διαβίωσης της μεγάλης πλειοψηφίας των Ιταλών. Επιπλέον, μια γενναία αύξηση των κοινωνικών δαπανών που θα χρηματοδοτήσει τις δημόσιες υποδομές, όπως υποσχέθηκε να κάνει η ιταλική κυβέρνηση αμέσως μετά την κατάρρευση της γέφυρας στη Γένοβα τον Αύγουστο που άφησε πίσω της 40 νεκρούς, θα αποτρέψει νέα ατυχήματα στο μέλλον, για τα οποία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου όλοι οι ειδικοί εξ αιτίας της έλλειψης συντήρησης και της ιδιωτικοποίησης στις υποδομές που επιβάλλει η χρόνια λιτότητα.
Θα επιβάλει η Κομισιόν κυρώσεις στην Ιταλία για το έλλειμμα;
Τα Πέντε Αστέρια και η Λέγκα ουσιαστικά θέλησαν να εφαρμόσουν το πρόγραμμά τους παρά τις όποιες αντιδράσεις. Πολλοί αναλυτές υπογραμμίζουν, όμως, πως είναι σχεδόν βέβαιο ότι η Ευρώπη θα επιβάλει κυρώσεις για υπερβολικό έλλειμμα. Έστω και αν η Κομισιόν τελικά μπορεί να μην φανεί ιδιαίτερα αυστηρή, λόγω  των Ευρωεκλογών του 2019.
Ο υπουργός Οικονομικών, Τζοβάνι Τρία, διαφώνησε με πολλές επιλογές και είχε ζητήσει να μην ξεπεράσει η σχέση ελλείμματος- ΑΕΠ το 1,9%.Πρόκειται να παραμείνει, όμως, στην θέση του μετά και από τηλεφώνημα -όπως διέρρευσε- του προέδρου της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα. 
Όσο για τις αγορές υπάρχει σαφής εκνευρισμός: οι μετοχές των τραπεζών στο Μιλάνο παρουσιάζουν μεγάλη πτώση και το σπρεντ έφτασε τις 265 μονάδες. «Δεν θα συγκρουσθούμε με την Ευρώπη. Τώρα, ξεκινά ο διάλογος» δήλωσε πάντως σήμερα το πρωί ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο. Κάτι που σημαίνει ότι στην φάση ψήφισης του προϋπολογισμού από το κοινοβούλιο μέχρι τον Δεκέμβριο μπορεί και να υπάρξουν κάποιες «μικροαλλαγές» σε επιμέρους μέτρα.
Επιμέλεια: Ν.Π
ΠΗΓΗ: DW Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη, Λεωνίδας Βατικιώτης 


Σχόλια