Δολοφονήθηκε ο ηγέτης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ Αλεξάντρ Ζαχάρτσενκο


Δολοφονήθηκε ο ηγέτης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ Αλεξάντρ Ζαχάρτσενκο

Ο ηγέτης της ΛΔ του Ντονιέσκ,  των επαρχιών με μεγάλη πλειοψηφία ρωσικού ή φιλορωσικού πληθυσμού της ανατολικής Ουκρανίας  Αλεξάντρ Ζαχάρτσενκο δολοφονήθηκε χτες σε έκρηξη σε καφέ στο κέντρο του Ντονιέτσκ,
ένα από τα προπύργια των αυτονομιστών, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων DAN. Οι κάτοικοι των περιοχών οδηγήθηκαν στην ανακήρυξη της ΛΔ μετά το φασιστικό πραξικόπημα που καθοδηγήθηκε από τους Αμερικανούς και την πτώση της εκλεγμένης κυβέρνησης Γιανουκόβιτς.
Υπενθυμίζουμε ότι σε κοινή συμφωνία και με εγγυήτριες χώρες τη Ρωσία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ θα διεξαγόταν εκλογές με την επίβλεψη διεθνών παρατηρητών και ο σημερινός πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα οργάνωσε φασιστικό πραξικόπημα που ανέτρεπε τα συμφωνηθέντα.
Ως πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουκρανία, έγινε διάσημος τον Φεβρουάριο του 2014 όταν μυστηριωδώς διέρρευσε στο YouTube μια τηλεφωνική συνομιλία του με τη βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ. Λίγο πριν ξεσπάσει το πραξικόπημα στην Ουκρανία, η κυρία Νούλαντ συζητούσε με τον κ. Πάιατ τις εξελίξεις στο Κίεβο. Σε παρατήρηση του Αμερικανού διπλωμάτη ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θα αφήσει αναπάντητες τις ενέργειες τους η Βικτόρια Νούλαντ είχε απαντήσει κυνικά: «Γ...α την Ε.Ε.». 
«Ο ηγέτης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ Αλεξάντρ Ζαχάρτσενκο σκοτώθηκε σε τρομοκρατική επίθεση», ανέφερε το πρακτορείο προσθέτοντας ότι οι συνθήκες (της επίθεσης) βρίσκονται στο στάδιο της διαλεύκανσης».
Πρώην μηχανικός και στην συνέχεια επιχειρηματίας, ο Αλεξάντρ Ζαχάρτσενκο έγινε πολέμαρχος από την αρχή της σύγκρουσης ανάμεσα σε φιλορώσους αυτονομιστές και τον ουκρανικό στρατό, που προκάλεσε τον θάνατο 10.000 ανθρώπων από την έναρξή της το 2014.
Τον Νοέμβριο 2014, λίγους μήνες μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας των εδαφών της ανατολικής Ουκρανίας, ο Αλεξάντρ Ζαχάρτσενκο εξελέγη πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ με περισσότερο από το 81% των ψήφων. Οι άλλοι διοικητές των αυτονομιστών δήλωναν τότε ότι ο Ζαχάρτσενκο ήταν η επιλογή της Μόσχας.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι έχει κάθε λόγο να πιστεύει ότι το Κίεβο είναι υπεύθυνο για τον θάνατο του Ζαχάρτσενκο, μετέδωσε το πρακτορείο RIA.
Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι ο θάνατος του Ζαχάρτσενκο δείχνει ότι το Κίεβο αποφάσισε να εμπλακεί σε «αιματηρή σύγκρουση» και παρέβη τις υποσχέσεις του για την αναζήτηση ειρήνης, σύμφωνα με το RIA.
 Εκτός του Αλεξάντρ Ζαχάρτσενκο, πολλοί στρατιωτικοί διοικητές των αυτονομιστών έχουν δολοφονηθεί τα τελευταία χρόνια. Οι αρχές των αυτονομιστών κάθε φορά επιρρίπτουν την ευθύνη στις μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας.
Τον Φεβρουάριο 2017, ο Μιχαήλ Τόλστιχ, πολέμαρχος γνωστός με τον προσωνύμιο Guivi σκοτώθηκε σε έκρηξη στο αρχηγείο του στο Ντονιέτσκ.
Τον Οκτώβριο 2016 ο πολέμαρχος Αρσένι Παβλόφ, γνωστότερος ως Motorola σκοτώθηκε μαζί με τον σωματοφύλακά του από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί στο ασανσέρ του κτιρίου του.
Το 2015, οι κοζάκοι πολέμαρχοι Πάβελ Ντέμποφ και Αλεξάντρ Μπέντνοφ ή Batman, φιλορώσοι, αλλά σε σύγκρουση με τις αρχές των αυτονομιστών, σκοτώθηκαν ο ένας σε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο και ο άλλος σε ενέδρα.
Ειδική είναι η περίπτωση του στρατιωτικού διοικητή Αλεξέι Μοζγκοβόι που σκοτώθηκε επίσης το 2015 σε ενέδρα με ειδική αποστολή των καταδρομέων, με την ονομασία «Σκιές», της Ουκρανίας.
 Κατά το παρελθόν ο Μοζγκοβόι είχε επιζήσει πολλές απόπειρες κατά της ζωής του. Μετά την τελευταία προσπάθεια στα τέλη Μαρτίου, είπε ότι ήταν μια πρόκληση με στόχο να αποσταθεροποιηθεί η κατάσταση στην αυτόνομη Δημοκρατία.
Στις αρχές Απριλίου, το τέταρτο τάγμα της εδαφικής αυτοάμυνας συστάθηκε στη βάση της ταξιαρχίας «Φάντασμα», μετά από ψήφισμα για την εδαφική άμυνα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ από τον ηγέτη της δημοκρατίας, Ιγκόρ Πλοτνίτσκι στις 7 Μαρτίου του 2015.
Ο επικεφαλής της αυτόνομης Λαϊκής Δημοκρατίας, Ιγκόρ Πλοτνίτσκι είπε ότι η δολοφονία ήταν προς το συμφέρον του Κιέβου, το οποίο αντί να κινείται προς την κατεύθυνση της ειρήνης στο πλαίσιο των συμφωνιών του Μινσκ, προσπαθεί να αποτύχει η πολιτική σταθερότητα στις δημοκρατίες στο Ντονμπάς.
Από την ανακοίνωση του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας:
Τον σκότωσαν οι υποστηρικτές του σάπιου εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος, δεν ήταν απλά ένας πολέμαρχος, ένας πατριώτης του Donbass, ικανός και γενναίος διοικητής. Ήταν «ένα» με τους ανθρώπους της εργασίας.
(Παρένθεση. Τον χαρακτηρίζει, μάλιστα, Κόκκινο Διοικητή, καθώς στην Ταξιαρχία του δρούσαν πολλοί Κομμουνιστές.) ήταν αυτός που πήρε την ευθύνη για την διεξαγωγή του αντιφαστικού φόρουμ, παρά τις απειλές που δέχθηκε από την κυβέρνηση του Λουγκάνσκ, ήταν εναντίον των ψευτοσυνθηκών του Μινσκ που διασφάλιζαν να παραμείνει η κατάσταση αμετάβλητη. Ένα ξαναμοίρασμα δηλαδή της λείας του Ντονμπάς μεταξύ Κιέβου, Ρώσων ολιγαρχών - ηγεσίας των “Δημοκρατιών”, ήταν στις φιλοδοξίες και το πνεύμα του Κομμουνιστής,  είναι γνωστό ότι απηύθυνε κάλεσμα και στις “δύο πλευρές” για αγώνα ενάντια στην ολιγαρχία του κεφαλαίου, για την εγκαθίδρυση πραγματικής Λαϊκής Εξουσίας, έτσι, ήταν μισητός από τους υποστηρικτές του καπιταλισμού.
Η ανακοίνωση καταλήγει, λέγοντας:
Η αντιφασιστική πάλη του λαού του Ντονμπάς δέχθηκε μια ύπουλη μαχαιριά. "Αυτοί" πρέπει να γνωρίζουν ότι εμείς οι κομμουνιστές, εμείς οι άνθρωποι της εργασίας, ούτε θα ξεχάσουμε, ούτε θα συγχωρήσουμε τους εχθρούς του λαού και θα εκδικηθούμε για το θάνατο και τη δυστυχία των έντιμων ανθρώπων.
Η τακτική αποκεφαλισμού της ηγεσίας στην ΛΔ του Ντονιέσκ προσιδιάζει στην τακτική των Ισραηλινών και Αμερικανών εξολόθρευσης της ηγεσίας του εχθρού. Είναι σε όλους γνωστό η έντονη παρουσία και των μεν και των δε σαν "σύμβουλοι" στον "ουκρανικό" στρατό και στις μυστικές υπηρεσίες όπου έχουν εκκαθαριστεί όλα τα μη "νομιμόφρονα" προς το καθεστώς στελέχη.
Υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι θα έχουμε επιθετική στάση από την κυβέρνηση της Ουκρανίας, σαν μέρος του γενικότερου αμερικανικού σχεδιασμού δημιουργίας προβλημάτων στο μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας, ώστε να περιορίσουν όσο γίνεται τον αναβαθμισμένο τελευταία ρόλο της στην περιοχή μας.
Νίκος Πυλιώτης
Πηγή: Sputnik, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters


Σχόλια