Οι Κινέζοι φυσικοί ανακαλύψανε ένα νέο είδος τοπολογικού ημιμετάλλου


Οι Κινέζοι φυσικοί ανακαλύψανε ένα νέο είδος τοπολογικού ημιμετάλλου

Ερευνητές από το Εργαστήριο του υψηλού μαγνητικού πεδίου της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών έχουν ανακαλύψει ένα νέο είδος τοπολογικού πολυεπίπεδου ημιμετάλλου – PtBi2.

Τα τοπολογικά ημιμέταλλα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, έχουν ασυνήθιστες ιδιότητες μαγνητομεταφοράς και υπεραγωγιμότητας, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη ηλεκτρονικών συσκευών χαμηλής ισχύος στο μέλλον. Από αυτή την άποψη, η μελέτη τους θεωρείται ένας από τους τομείς προτεραιότητας της σύγχρονης φυσικής συμπυκνωμένης κατάστασης.
Μια ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον ανώτερο επιστημονικό ερευνητή Tian Minlian καλλιέργησε έναν μονοκρύσταλλο PtBi2.
Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα των πειραμάτων, χάρη στη δομή πολλαπλών στρωμάτων, το νέο υλικό διακρίνεται από το γεγονός, ότι αυτό θα είναι είναι ευκολότερο να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή μικροαντικειμένων και νανοσυσκευών.
Οι επιστήμονες πιστεύουν, ότι η ανακάλυψη μπορεί να αποτελέσει προϋπόθεση για τη μελέτη ασυνήθιστων φυσικών φαινομένων και μιας πιο βαθύτερης κατανόησης των ιδιοτήτων των θεμελιωδών σωματιδίων.
Τα αποτελέσματα της μελέτης των Κινέζων φυσικών δημοσιεύθηκαν στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Nature Communications.
Μετάφραση: Κωνσταντίνος Κατσιάβαλος
ΠΗΓΗ:Hefei, / Xinhua /  

Σχόλια