Γιατί επενδύουν οι ξένοι στην κινεζική αγορά;


Γιατί επενδύουν οι ξένοι στην κινεζική αγορά;

Του Cheng Dawei
Ένα μήνα πριν ξεκινήσουν οι ΗΠΑ τον εμπορικό πόλεμο εναντίον της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ στην Κίνα είχε δημοσιεύσει την «Έκθεση για την διερεύνηση του Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος της Κίνας το 2018».
Σύμφωνα με την έκθεση, το 74% των επιχειρήσεων - μελών του Επιμελητηρίου σχεδιάζει φέτος να αυξήσει τις επενδύσεις στην Κίνα, ο αριθμός αυτός ήταν ο υψηλότερος τα τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα με την έκθεση, περίπου το 60% των επιχειρήσεων θεωρεί την Κίνα ως έναν από τους τρεις καλύτερους επενδυτικούς προορισμούς · το 46% των εταιρειών πιστεύει, ότι τα επόμενα τρία χρόνια η ΛΔΚ θα ανοίγει σταδιακά την αγορά για τις ξένες επενδύσεις · το 62% των ερωτηθέντων πιστεύει, ότι τα τελευταία πέντε χρόνια αυξήθηκε η διαφάνεια στην έγκριση των πολιτικών τοποθετήσεων και της επικοινωνίας της κινεζικής κυβέρνησης. Σ’ αυτή την έκθεση επισημαίνεται, ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις με αμερικάνικο κεφάλαιο στην Κίνα αξιολογούν θετικά τις προοπτικές της κινεζικής αγοράς.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου της ΛΔΚ, κατά τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους στην Κίνα ιδρύθηκαν 29.591 νέες επιχειρήσεις με ξένο κεφάλαιο · ο ρυθμός ανάπτυξης, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του περασμένου έτους, ανήλθε σε 96,6% · το ποσό του ξένου κεφαλαίου που χρησιμοποιήθηκε στην πραγματικότητα ήταν $ 68.320.000.000, που σημαίνει, ότι σημείωσε μια αύξηση της τάξης του 4,1%. Μεταξύ των κύριων πηγών επενδύσεων, η κλίμακα των πραγματικών επενδύσεων των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 29,1%.
Παρά το γεγονός, ότι οι επιπτώσεις ενός εμπορικού πολέμου μεταξύ της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών για τους ξένους επενδυτές στην Κίνα θα εμφανιστεί μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, ορισμένα στοιχεία δείχνουν, ότι ακόμη και με την αρνητική επίδραση, οι ξένοι επενδυτές όπως και πριν παραμένουν σίγουροι για την κινεζική αγορά. Αυτή την εμπιστοσύνη δύναται να την συνδέσουμε με τις παρακάτω αιτίες:
Πρώτον, η Κίνα έχει τις δυνατότητες ανάπτυξης της ομάδας της παραγωγικής κατανάλωσης. Σύμφωνα με την πρόβλεψη, μέχρι το 2030 ο πληθυσμός της μεσαίας τάξης στον κόσμο θα ανέλθει σε 4,9 δισεκατομμύρια ανθρώπους, τα 2/3 θα συγκεντρωθούν στην Ασία, δηλαδή στην Κίνα. Η δυνατότητα ανάπτυξης της ομάδας για την παραγωγική κατανάλωση θα προσελκύσει περισσότερες διεθνικές επιχειρήσεις για την ανάπτυξη εμπορικών δραστηριοτήτων στη ΛΔΚ.
Δεύτερον, η Κίνα κατέχει ολοκληρωμένη παραγωγική αλυσίδα · είναι σε θέση να παρέχει μια ολοκληρωμένη στήριξη για την παραγωγή των επιχειρήσεων με ξένα κεφάλαια. Η Κίνα έχει πλεονεκτήματα στην παραγωγή λόγω της ακεραιότητας των βιομηχανιών της · των ισχυρών παραγωγικών ικανοτήτων · των αναπτυγμένων υποδομών · του τέλειου συστήματος υποστήριξης και · της συνεχούς βελτίωσης του εργατικού δυναμικού.
Τρίτον, οι μεγάλης κλίμακας παραγωγικές δυνάμεις και η μεγάλη αγορά της Κίνας προσελκύουν τις επενδύσεις των καινοτόμων εταιρειών, αυτό θα επιτρέψει στα αποτελέσματα των ξένων προηγμένων τεχνολογιών γρήγορα να αποκτήσουν την εμπορική επέκταση, καθώς και τη μείωση του κόστους της τεχνολογίας.
Τέταρτον, παρόλο που η επιρροή του εμπορικού πολέμου δεν έχει ακόμη εκδηλωθεί, γενικά, η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας θα παράσχει ευνοϊκές εξωτερικές συνθήκες για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Κίνα.
Πέμπτον, η Κίνα συνεχίζει να λαμβάνει πραγματικά μέτρα για την επέκταση του εξωτερικού ανοίγματος. Στις 28 Ιουλίου, τέθηκαν επίσημα σε ισχύ τα «Ειδικά μέτρα για τη διοίκηση πρόσβασης των ξένων επενδύσεων στην Κίνα (έτος 2018)», σύμφωνα με τα οποία, οι περιορισμοί είναι κατά 15 σημεία λιγότεροι σε σύγκριση με το έγγραφο του 2017 · την ίδια στιγμή, ανοίξανε μεγαλύτεροι τομείς, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών και την αυτοκινητοβιομηχανία.
Είναι προφανές, ότι με τη σταθερή εσωτερική λειτουργία της κινεζικής οικονομίας, η μεγάλη αγορά και η καλή τομεακή στήριξη θα μπορέσουν να συνεχίσουν να προσελκύουν ξένες επενδύσεις. Δεν υπάρχει κανένας λόγος αμφιβολίας για την ικανότητα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας να προσελκύσει ξένες επενδύσεις λόγω του εμπορικού πολέμου.
Μετάφραση: Κωνσταντίνος Κατσιάβαλος
ΠΗΓΗ: Λαϊκή Ημερησία online
Συντάκτης: Cheng Dawei, Καθηγητής, της Σχολής των Οικονομικών του Λαϊκού Πανεπιστημίου της Κίνας, Επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Ινστιτούτου Ανάπτυξης και Στρατηγικής


Σχόλια