Μεταμνημονιακή εποπτεία δίχως έλεος για λιτότητα δίχως τέλος.


Μεταμνημονιακή εποπτεία δίχως έλεος για λιτότητα δίχως τέλος.

Σε μια πλήρως προβλέψιμη συνεδρίαση και προαναγγελθείσα απόφαση, οι Σάυλωκ της ΕΕ αποφάσισαν να μοιράσουν κόλλυβα για την ελάφρυνση του χρέους και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν το πλαίσιο και τα μέτρα για την διαχρονική αποπληρωμή των δόσεων. Γι αυτόν τον λόγο και οι εξομαλύνσεις, παρατάσεις και η αυστηρή εποπτεία για την εφαρμογή των "μεταρρυθμίσεων", όλων δηλαδή των αντιλαϊκών και αντεργατικών ρυθμίσεων. Μάλιστα επισημαίνουν πως «είναι σημαντικό να συνεχιστούν αυτές οι "μεταρρυθμίσεις", οι οποίες αποτελούν τη βάση για μια βιώσιμη πορεία ανάπτυξης με υψηλότερη απασχόληση και δημιουργία θέσεων εργασίας». Λιτότητα και αντιλαϊκά μέτρα εις τον αιώνα τον άπαντα χωρίς έλεος λοιπόν. Η κυβέρνηση απόλυτα υποταγμένη αποδέχθηκε κάθε απαίτηση των Γερμανών.

  Ειδικότερα, στην ανακοίνωση του Eurogroup "επικροτούνται" οι ελληνικές αρχές για την ολοκλήρωση της εφαρμογής των προαπαιτούμενων και την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος. «Η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας με μια ισχυρότερη οικονομία που στηρίζεται στις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές "μεταρρυθμίσεις" που εφαρμόστηκαν» αναφέρει η δήλωση. Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup χαιρετίζει και την ολοκλήρωση της στρατηγικής ανάπτυξης της Ελλάδας, η οποία «στοχεύει στην ενίσχυση της μακροπρόθεσμης αναπτυξιακής προοπτικής της Ελλάδας και στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος». Ψιλό γαζί το δούλεμα και σαλιαρίσματα για να εξυπηρετηθούν οι στόχοι τους.

Σε ό,τι αφορά τους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος για το μέλλον, το Eurogroup χαιρετίζει τη δέσμευση της Ελλάδας να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και τη μετέπειτα ευθυγράμμισή της με τους κανόνες της ΕΕ. «Η ανάλυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνει ότι αυτό συνεπάγεται ένα πρωτογενές πλεόνασμα κατά μέσο όρο 2,2% του ΑΕΠ κατά την περίοδο από το 2023 έως το 2060» σημειώνει η ανακοίνωση. Δηλαδή διαρκής αποστράγγιση της οικονομίας από κρίσιμους πόρους που θα έπρεπε να διατίθενται για την ανάπτυξη της και την βελτίωση της ζωής των πολιτών. Αν δε, κριθεί το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους όπου το Eurogroup υπενθυμίζει ότι «οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα πρέπει να παραμείνουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και κάτω από το 20% του ΑΕΠ στη συνέχεια, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι το χρέος μειώνεται σταθερά» γίνεται λοιπόν καθαρό ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι ο στραγγαλισμός της ελληνικής οικονομίας να μην ξεπεράσει ένα κρίσιμο μέγεθος που θα κάνει επισφαλή την αποπληρωμή των δανειστών.

Ως μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους η δήλωση του Eurogroup παραθέτει:

-την κατάργηση από το 2018 του step-up επιτοκίου που σχετίζεται με τα δάνεια του δεύτερου ελληνικού προγράμματος. και τη χρήση από τον ESM των κερδών των κεντρικών τραπεζών (SMPs, ANFAs) από τα ελληνικά ομόλογα του 2014 και τη σταδιακή επιστροφή τους στην Ελλάδα. Τα εν λόγω κεφάλαια θα μεταφέρονται στην Ελλάδα ισόποσα, σε εξαμηνιαία βάση (Δεκέμβριο και Ιούνιο), αρχής γενομένης από το 2018 μέχρι τον Ιούνιο του 2022 μέσω ξεχωριστού λογαριασμού του ESM και θα χρησιμοποιηθούν για τη μείωση των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών ή για τη χρηματοδότηση άλλων συμφωνηθέντων επενδύσεων. Και τα δύο μέτρα ήταν χαρακτηριστικά της "τιμωρητικής" διάθεσης των δανειστών απέναντι στις "αντιστάσεις" της ελληνικής κυβέρνησης. Πιο χαρακτηριστικό το παράδειγμα των ελληνικών ομολόγων, που αγόρασε κοψοχρονιά σε ένα κλάσμα της ονομαστικής τιμής τους η ΕΚΤ και καρπώνεται και μοιράζεται με τις άλλες κεντρικές τράπεζες της ΕΕ και τους τόκους και τις εξοφλήσεις στο ακέραιο.

-την παράταση της περιόδου χάριτος για τα δάνεια του EFSF κατά 10 χρόνια και την επιμήκυνση της μέσης διάρκειας λήξης κατά 10 χρόνια. Χαρακτηριστικό της λογικής που προαναφέραμε να εξομαλυνθούν οι δόσεις και να βρίσκονται μέσα σε ένα όριο διακύμανσης που "αντέχει" η ελληνική οικονομία η οποία αλλιώς θα κατέρρεε με τις υποχρεώσεις κάποιων χρόνων.

Επίσης, σημειώνεται ότι «βάσει της ανάλυσης της βιωσιμότητας του χρέους από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, το Eurogroup θα επανεξετάσει στο τέλος της περιόδου χάριτος, το 2032 εάν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα χρέους».

Δεν έχουν το θεό τους και οι δανειστές για τις θηριώδεις απαιτήσεις τους και οι κυβερνώντες για την "καθαρή" έξοδο που υπόσχονται όταν ήδη από τώρα προλειαίνουν το έδαφος για νέα αντιλαϊκά μέτρα, γνωρίζοντας κάλλιστα ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και οι ανάγκες εξυπηρέτησης του από τις αγορές θα δημιουργήσουν πολύ σύντομα καθεστώς ασφυξίας στην εξυπηρέτηση του.  Γίνεται  ακόμη αναφορά στη συμφωνία του Μαΐου του 2016 για ένα «μηχανισμό, ο οποίος θα ενεργοποιείται στην περίπτωση πολύ δυσμενέστερου απρόοπτου μακροοικονομικού σεναρίου». Αυτός ο μηχανισμός, θα περιέχει μέτρα όπως την «περαιτέρω αναδιάρθρωση του χρέους με ανώτατο όριο και παρατάσεις των πληρωμών τόκων του δανείου του EFSF», στο βαθμό που είναι αναγκαία για τη βιωσιμότητα του χρέους. Και για τους "έκτακτους" κινδύνους έχουμε λύσεις, όχι φυσικά καμιά περικοπή αλλά χρονική μετάθεση όταν θα υπάρχουν "καλύτερες μέρες".

Σε ό,τι αφορά τη μεταμνημονιακή εποπτεία, το Eurogroup επισημαίνει ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους «πρέπει να περιέχουν κίνητρα που θα διασφαλίζουν ισχυρή και συνεχή εφαρμογή από την Ελλάδα των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος». Να αποτελούν δηλαδή τα μέτρα ελάφρυνσης το πιστόλι στον κρόταφο των αστικών κυβερνήσεων για τη συνέχιση της αιώνιας λιτότητας αλλιώς θα είναι άμεσα αντιμέτωπες με την ανάκληση τους. Το παράδειγμα με τους τόκους των ελληνικών ομολόγων που διακρατούσαν είναι εύλογο ως προς τις προθέσεις τους.

Αναφέρεται επίσης στη σύνδεση συγκεκριμένων δεσμεύσεων πολιτικής με την επιστροφή των SMPS και ANFAs, καθώς και την κατάργηση του επιτοκίου step up, χαιρετίζοντας παράλληλα «την πρόθεση της Επιτροπής να ενεργοποιήσει τη διαδικασία ενισχυμένης εποπτείας τις επόμενες εβδομάδες και επίσης την υποστήριξη αυτής της προσέγγισης από τις ελληνικές αρχές». Να μην υπάρξει καμιά χαλάρωση λοιπόν αυτός είναι ο καημός και η επιδίωξη τους.

Στην ανακοίνωση του Eurogroup γίνεται αναφορά, ωμή επέμβαση στη δικαιοσύνη, στις εν εξελίξει νομικές διαδικασίες κατά των εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ και κατά του πρώην προέδρου και άλλων στελεχών της ΕΛΣΤΑΤ, καλώντας τους θεσμούς να παρακολουθούν την πορεία τους στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής επιτήρησης. Ξέρουν ότι αν δεν περιφρουρήσουν τους ανθρώπους τους δημιουργείται προηγούμενο που μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη υπακοή στις εντολές τους από τα εκτελεστικά τους όργανα διαφόρων επιπέδων.


Αναφορικά με την τελευταία δόση που θα λάβει η Ελλάδα, το Eurogroup σημειώνει:

«Με την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών, τα όργανα διοίκησης του ESM αναμένεται να εγκρίνουν την εκταμίευση της πέμπτης και της τελευταίας δόσης του προγράμματος του ESM ύψους 15 δισ. ευρώ. Από το συνολικό αυτό ποσό, 5,5 δισ. ευρώ θα διατεθούν σε ξεχωριστό λογαριασμό και θα χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρέτηση του χρέους, ενώ τα 9,5 δισ. ευρώ θα διατεθούν σε ειδικό λογαριασμό για τη δημιουργία ταμειακού αποθέματος, που θα χρησιμοποιηθεί για την εξυπηρέτηση του χρέους σε περίπτωση ανάγκης». Η χρήση των εν λόγω κεφαλαίων θα γίνεται μετά από συμφωνία με τους θεσμούς, ενώ σημειώνεται ότι «συνολικά, η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα με ένα σημαντικό ταμειακό απόθεμα ύψους 24,1 δισ. ευρώ, το οποίο θα καλύψει τις δανειακές ανάγκες της κυβέρνησης για περίπου 22 μήνες μετά το τέλος του προγράμματος». Αυτό είναι όλο και όλο το περιθώριο που δίνουν, 22 μήνες… Και μάλιστα το ταμειακό "μαξιλάρι" θα το φυλάνε αυτοί. Όταν εξαρτάσαι από ξένο νόμισμα και ξένα δάνεια αυτό παθαίνεις!

Τέλος, σχετικά με το ΔΝΤ, η δήλωση του Eurogroup αναφέρει ότι «η διοίκηση του ΔΝΤ εξέφρασε την ικανοποίησή της για την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος ESM και για την περαιτέρω εξειδίκευση των μέτρων για το χρέος που δόθηκε σήμερα από τα κράτη μέλη».

Συνεχίζοντας, επισημαίνεται ότι παρόλο που «δεν είναι πλέον δυνατή η ενεργοποίηση» του δικού του προγράμματος, (πώς να είναι άλλωστε αφού δεν κρίνει το χρέος βιώσιμο) το ΔΝΤ επιβεβαίωσε «τη συνεχιζόμενη συμμετοχή του στην Ελλάδα στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, παράλληλα με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα». Να μην λείψει κανείς έτσι ώστε να μην ελαττωθεί καθόλου η πίεση στον ελληνικό λαό.

Εν τέλει από αυτόν θα κριθούν όλα, αν για πολλές δεκαετίες θα ζήσει ραγιάς ή ελεύθερος…

Α.Κ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια