Έπιασαν το μυστρί. Εξήγγειλαν έργα αποκατάστασης των αθλητικών χώρων σε 41(!) σχολεία.


Έπιασαν το μυστρί. Εξήγγειλαν έργα αποκατάστασης των αθλητικών χώρων σε 41(!) σχολεία.

Μάζεψαν έναν υπουργό, δύο υφυπουργούς, δύο γενικούς γραμματείς και έναν διευθυντή της γραμματείας του πρωθυπουργού για να εξαγγείλουν το σχεδόν τίποτα.
Διαβάζουμε σε τηλεγράφημα του ΑΠΕ: Με την παρότρυνση (φανταστείτε να μην υπήρχε και αυτή σσ) του γραφείου Κοινωνικών και Πολιτικών υποθέσεων της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού, αναπτύσσεται πλέον συνεργασία ανάμεσα σε δυο Υπουργεία, Παιδείας και Πολιτισμού/Αθλητισμού, με την ένταξη 18 ακόμη σχολικών συγκροτημάτων (41 σχολεία συνολικά), και επιπλέον προϋπολογισμό 1 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων.
Μάλιστα άλλα 18 σχολεία για όλη την επικράτεια. Τόσοι μαζεμένοι για να ανακοινώσουν έργα σε επιπλέον 18 σχολεία με λίγα ψίχουλα. Και έτσι να φτάσει το πρόγραμμα να συμπεριλαμβάνει 41 σχολεία από τα 12000 περίπου της χώρας. Ποσοστό 0,34%.!!! Μάλιστα! Και συνεχίζει το μακροσκελέστατο τηλεγράφημα του πρακτορείου από το οποίο επισυνάπτουμε αποσπάσματα: Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, ήδη από το 2015, έχει εντάξει 15 έργα σε χώρους σχολείων προϋπολογισμού 1 εκατ. 300 χιλιάδων ευρώ, από τα οποία τα 11 ήδη έχουν ολοκληρωθεί. 
Μάλιστα, προχωράει το έργο. Ήδη 11 σχολεία έχουν αθλητικούς χώρους περιωπής… Δώσανε συνολικά μαζί με αυτά που εξαγγείλανε, από το 2015 2.300.000 ευρώ!
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα που εντάσσεται στο εθνικό σχέδιο (εθνικό σχέδιο όχι παίξε γέλασε) αναβάθμισης των αθλητικών χώρων στα σχολεία της Περιφέρειας (η Αττική θα ακολουθήσει σε δεύτερη φάση) παρουσίασαν από κοινού ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, ο γγ του Υπουργείου Παιδείας Γιώργος Αγγελόπουλος και γγ Αθλητισμού, Ιούλιος Συναδινός, ενώ ομιλητής στο πάνελ ήταν και ο διευθυντής του γραφείου Κοινωνικών και Πολιτικών υποθέσεων της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού, Σταύρος Παναγιωτίδης.
Ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου εξήγησε παίρνοντας πρώτος τον λόγο: «Επικεντρωνόμαστε στην υλικοτεχνική υποδομή των σχολείων μας, γνωρίζοντας πως υπάρχουν δυσκολίες και απαιτείται ένας σοβαρός προγραμματισμός, ενώ αποτελεί στόχο με πολύ υψηλό κόστος. Σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού έχουμε πάρει πολλές πρωτοβουλίες μέχρι στιγμής. Θεωρούμε ειδικά το θέμα των άδειων χώρων στα σχολεία ιδιαίτερα σημαντικό για κάτι που στον τόπο μας δεν δίναμε παραδοσιακά μεγάλη σημασία. Η αισθητική των χώρων πρέπει να είναι μέρος του προγραμματισμού μας και του προβληματισμού μας, αφού έχει συνάρτηση και με το τι... γίνεται μέσα σε αυτές τις εγκαταστάσεις. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο 1 εκατομμυρίου ευρώ. Βασικός στόχος είναι η ριζική αναβάθμιση του σχολικού αθλητισμού και η ενίσχυση του ερασιτεχνικού αθλητισμού». 
Τόσο καλά λοιπόν. Με τόση επικέντρωση για την αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής των σχολείων, την αισθητική και τη χρήση τους, και με τους ίδιους ρυθμούς, ακόμη και με την προϋπόθεση ότι το πρόγραμμα των 41 σχολείων υλοποιείται σε μια χρονιά, θα χρειασθούν σχεδόν 300 χρόνια…
Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, είπε στην αρχική ομιλία του: «Είμαστε χαρούμενοι με την εξαιρετική συνεργασία, ώστε να μπορούμε με το μικρότερο δυνατό κόστος να κάνουμε παρεμβάσεις για τα παιδιά μας, για μία καλύτερη σχολική και αθλητική ζωή… Είναι σημαντικό να δημιουργήσουμε τις ελάχιστες υποδομές (τόσο ελάχιστες που καταντάνε αόρατες! σσ) για τα παιδιά μας. Όλα αυτά τα πράξαμε σε συνθήκες μνημονιακής ασφυξίας. Αποδεικνύεται, λοιπόν πως αν υπάρχει η βούληση τα καταφέρνεις…"
Μάλιστα τα κατάφεραν τα θηρία!
Ο διευθυντής του γραφείου Κοινωνικών και Πολιτικών υποθέσεων της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού, Σταύρος Παναγιωτίδης τόνισε: «Το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε από το γραφείο του πρωθυπουργού. Το κράτος οφείλει να μεριμνά για να προσφέρει στους πολίτες και τους νέους εν προκειμένω τις προϋποθέσεις για την ανάδειξη τω ικανοτήτων τους και της προσωπικότητας τους."
Μάλιστα λοιπόν. Μέριμνα βεβαίως, βεβαίως, γιατί δεν είμαστε ανάλγητοι και τα νοιαζόμαστε τα παιδιά σας…
Στη συνέχεια αναφέρθηκαν σε ένα πρόγραμμα κολύμβησης υπό την αιγίδα του υπουργείου όπου θα αναφερθούμε άλλη φορά. Ο υφυπουργός Αθλητισμού αναφέρθηκε στο πρόγραμμα: "Προσωπικά θα τα ονόμαζα μαθήματα αποφυγής πνιγμού. Θεωρήσαμε αδιανόητο να έχουμε Έλληνες να πνίγονται."
Καλύτερη ατάκα για να χαρακτηρίσει την κατάσταση των σχολείων, των υποδομών τους, των μαθητών και των δασκάλων αλλά και όλων των εργαζόμενων της χώρας δεν θα βρίσκαμε. Μπορεί αλλού να αναφέρονται ταιριάζει όμως γάντι στην περίσταση.
Τα κόλπα με τα μυστριά για να παρουσιαστεί έργο έχει πολύ μακριά παράδοση στη χώρα μας. Από τους Μαυρογυαλούρους και τη χούντα μέχρι τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μια ανάσα δρόμος…
Νίκος Πυλιώτης

Σχόλια