Παραμένουν επί της ουσίας οι αντεργατικές ρυθμίσεις. Τι συμφωνήθηκε με τους "θεσμούς" στα θέματα του υπουργείου Εργασίας.


Παραμένουν επί της ουσίας οι αντεργατικές ρυθμίσεις. Τι συμφωνήθηκε με τους "θεσμούς" στα θέματα του υπουργείου Εργασίας.

Συμφωνία επιτεύχθηκε στα θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στο πλαίσιο των "διαπραγματεύσεων" με τους "θεσμούς" για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης.


Στα εργασιακά:

Σχετικά με την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, συμφωνήθηκε ο μηχανισμός μέτρησης της κάλυψης των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων. Οι κλαδικές συμβάσεις θα επεκτείνονται σε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου, εφόσον οι επιχειρήσεις που υπογράφουν τη συλλογική σύμβαση, απασχολούν το 51% των εργαζομένων του κλάδου, μέγεθος το οποίο θα πιστοποιείται, μέσω της αξιοποίησης των στοιχείων του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ». Ομοίως, θα επεκτείνονται και οι διαιτητικές αποφάσεις που ισοδυναμούν με κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, η συμφωνία αυτή επισφραγίζει την επαναφορά, από τον Αύγουστο του 2018, της αρχής της επεκτασιμότητας, η οποία θα επανισχύσει από κοινού με αυτήν της ευνοϊκότερης ρύθμισης, όπως έχει ήδη νομοθετηθεί.

Αν στις επιχειρήσεις αυτές δεν απασχολείται το 51% των εργαζομένων του κλάδου, τότε οι όροι μίας κλαδικής συλλογικής σύμβασης που θα υπογράψει η κλαδική εργοδοτική ένωση με το αντίστοιχο κλαδικό εργατικό σωματείο, δεν θα είναι υποχρεωτικοί για τις επιχειρήσεις-μη μέλη της κλαδικής ένωσης.

Η ρύθμιση πιθανόν να "αποδιοργανώσει" και τις εργοδοτικές οργανώσεις με την έξοδο κάποιων επιχειρήσεων από αυτές αν και δεν χρειάζεται λόγο μεγεθών. Η αστική τάξη πάντα ήθελε έναν αδύναμο και συμβιβασμένο γενικό συνομιλητή από μέρους της εργατικής τάξης για να ενσωματώνει τις γενικές αντιστάσεις της, ρόλο που τον παίζει επάξια η ΓΣΕΕ με τις ΕΣΣΕ. Το ίδιο ισχύει και για τις περισσότερες ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Τι σημαίνουν τα παραπάνω στην πράξη; Οι επιχειρήσεις σε συνεννόηση μεταξύ τους και στοχευμένα θα αρνούνται να υπογράψουν τις κλαδικές συμβάσεις, εκτός από εκεί που οι εργαζόμενοι με σκληρούς αγώνες θα το επιβάλλουν, με αποτέλεσμα τη μη εφαρμογή τους για τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων. Είναι γνωστό ότι οι μικρές επιχειρήσεις κάτω των 10 ατόμων απασχολούν πλέον του 96% των εργαζομένων και οι κάτω των 50% το 2,7%. Μεγάλο μέρος, η πλειοψηφία τους πολλές φορές δεν ανήκουν σε εργοδοτικές οργανώσεις. Θα φθάσουμε στο σημείο να υπογράφονται κλαδικές συμβάσεις με όρους διαφημιστικούς της φιλεργατικότητας τους και με κανένα  πρακτικό αποτέλεσμα.

Η επιχειρηματολογία περί 51% και ΕΡΓΑΝΗ δεν μπορεί να κρύψει τη δύσκολη θέση των εργαζομένων μετά την αντεργατική επίθεση μέσω των μνημονίων.

Αναφορικά με το καθεστώς μεσολάβησης και διαιτησίας, συμφωνήθηκε η ενίσχυση της διαδικασίας μεσολάβησης με παράλληλη διατήρηση του δικαιώματος μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία στην κατεύθυνση των όσων ίσχυαν υπό το καθεστώς του ν. 1876/90. Επίσης, συμφωνήθηκε ότι η διαιτητική απόφαση θα πρέπει στο εξής να αιτιολογείται ειδικά και ως προς το στοιχείο της αγοραστικής δύναμης του μισθού, "γεγονός το οποίο ενισχύει τη θέση των εργαζομένων". Η ειδική αναφορά στο στοιχείο της αγοραστικής δύναμης του μισθού δεν ξέρουμε αν είναι για καλό. Γιατί δεν γίνεται καμιά αναφορά στην παραγωγικότητα της εργασίας ή το σημαντικότερο που είναι τα ακαθάριστα κέρδη των επιχειρήσεων; Πάλι με ελάχιστες αυξήσεις ίσα ίσα πάνω από τον πληθωρισμό όπως και την περίοδο που κάλπαζαν τα κέρδη;

Στην κοινωνική ασφάλιση:

Η συζήτηση αφορούσε αποκλειστικά την εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, όπου διαπιστώθηκε ότι έχουν ολοκληρωθεί όλα τα προαπαιτούμενα. Όλες οι αντεργατικές ρυθμίσεις παραμένουν ως έχουν. Ευτυχώς  δεν θα πάμε στα 69 ή  στα 70 χρόνια όριο ηλικίας όπως και δεν θα καταργηθούν οι νέες περικοπές συντάξεων του 2019 που έχουν ψηφισθεί στον νόμο Κατρούγκαλου και έτσι δεν θα "τιναχθούν" τα δημόσια ταμεία στον αέρα. Οι δανειστές μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι. Εμάς θα πρήξουν με τα δήθεν "αντίμετρα" που θα πάρουν…

Στην "κοινωνική αλληλεγγύη":

Συμφωνήθηκαν οι παράμετροι για το επίδομα στέγασης, που θα δοθεί το 2019 σε πάνω από 1.300.000 πολίτες, για τη στήριξη των νέων ζευγαριών και των νοικοκυριών με παιδιά και θα ξεκινάει από τα 70 ευρώ, το μήνα.

Όπως επισημαίνουν πηγές του υπουργείου, η υλοποίηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) έχει κριθεί απολύτως επιτυχημένη και το πρόγραμμα "παύει να αποτελεί αντικείμενο οποιασδήποτε παρακολούθησης από τους θεσμούς". Έτσι και αλλιώς δεν έχει ξεφύγει από τον αρχικό του χαρακτήρα, αυτόν της φιλανθρωπίας, ούτε ζητήθηκε η αναβάθμιση του οπότε δεν αποτελούσε αγκάθι για τις διαπραγματεύσεις, όπως ούτε πραγματική ανακούφιση για τα θύματα της κρίσης.

Επιμέλεια: Α.Κ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια