Τεράστιες συγχωνεύσεις μονοπωλίων στον αγροτικό τομέα ενάντια στους αγρότες και τους καταναλωτές.


Τεράστιες συγχωνεύσεις μονοπωλίων στον αγροτικό τομέα ενάντια στους αγρότες και τους καταναλωτές.

Συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς η μονοπώληση της αγοράς σε όλο το κύκλωμα από την έρευνα έως την παραγωγή των φυτοφαρμάκων, ζιζανιοκτόνων, σπόρων, μεταλλαγμένων κλπ με τεράστια επίδραση στον παγκόσμιο γεωργικό τομέα και φυσικά την κατεύθυνση του, όπως και τις εργασιακές συνθήκες και το εισόδημα του αγρότη.

Μία ακόμη συγχώνευση μονοπωλίων που δρουν στον αγροτικό τομέα και όχι μόνο, ολοκληρώνεται με τις ευλογίες των κρατικών οργάνων, αφού συμφώνησαν ποια φύλλα συκής θα παραμείνουν ώστε να αποκρυφτεί η μονοπώληση της αγοράς και να κρατηθούν τα προσχήματα.
Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης κατέληξε σε συμφωνία η οποία θα επιτρέψει την 66 δισεκατομμυρίων δολαρίων (!) εξαγορά της Monsanto από την Bayer, αφού, όμως η γερμανική εταιρεία προχωρήσει στην πώληση γεωργικών περιουσιακών στοιχείων αξίας 9 δισ. δολαρίων, προκειμένου να μην πληγεί ο ανταγωνισμός.
Σύμφωνα με το υπουργείο, οι πωλήσεις που συμφωνήθηκαν από την Bayer, είναι οι μεγαλύτερες που έχουν συμφωνηθεί ποτέ σε διαβουλεύσεις για την έγκριση εξαγοράς.
Όπως ανέφεραν στελέχη του υπουργείου, χωρίς την πώληση των στοιχείων αυτών, η εξαγορά θα είχε καταστείλει τον ανταγωνισμό για μια σειρά προϊόντων για την προστασία των καλλιεργειών, με αποτέλεσμα υψηλότερες τιμές και λιγότερες επιλογές. Όποιος νομίζει ότι διασώθηκε ο ανταγωνισμός είναι τουλάχιστον αφελής!
Η Bayer είναι κυρίαρχη εταιρεία στη βιομηχανία φυτοφαρμάκων και   ζιζανιοκτόνων, ενώ η Monsanto είναι ηγέτιδα δύναμη στην αγροχημική και την γεωργική βιοτεχνολογία, στα μεταλλαγμένα δηλαδή. Η συμφωνία καθιστά την Bayer την μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο στην πώληση ζιζανιοκτόνων, φυτοφαρμάκων, σπόρων και μεταλλαγμένων.
Οι δύο εταιρείες έχουν ήδη λάβει αντίστοιχη έγκριση και από την Ευρωπαϊκή Ένωση
Το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της εξαγοράς της αμερικανικής εταιρίας χημικών Monsanto από τη γερμανική Bayer έδωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, με προϋπόθεση την πώληση συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων στον τομέα της αγροτικής αγοράς, ύψους 9 δισ. δολ. πολλά από τα οποία θα τα αγοράσει η Basf, άλλο γερμανικό μονοπώλιο.
Η συμφωνία είναι η τελευταία από τις τρεις μεγάλες μονοπολιακές συγχωνεύσεις που αναμένεται να αναδιαμορφώσουν την παγκόσμια γεωργία. Με το ίδιο κόλπο της πώλησης και του "περιορισμού" των μονοπωλιακών ιδιοτήτων η DuPont Co. έπρεπε να πωλήσει μερικές από τις παγκόσμιες δραστηριότητές της στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης για να ανταποκριθεί στις "ανησυχίες" της ΕΕ σχετικά με τη συγχώνευσή της με την Dow Chemical Co. πέρυσι. Η China National Chemical Corp. αποεπένδυσε επίσης ορισμένα επικαλυπτόμενα προϊόντα για να κερδίσει έγκριση για την προσφορά της Syngenta AG.
  Οι συγχωνεύσεις αυτές τίποτα το καλό δεν προμηνύουν ούτε για το εισόδημα του αγρότη που θα αφαιμάζεται μέσω των μονοπωλιακών τιμών στα σχετικά εφόδια, ούτε για το εργασιακό περιβάλλον τους με την επιβολή ανεξέλεγκτων πρακτικών από μέρους των εταιρειών για να μεγιστοποιηθεί το κέρδος ούτε για τον καταναλωτή που δεν θα ξέρει τι του σερβίρουν τελικά στο τραπέζι. Και όλα αυτά γιατί θα πρέπει να αυξήσουν τα κέρδη τους μερικοί μονοπωλιακοί κολοσσοί.
Υπενθυμίζουμε τη μεταστροφή της θέσης των οργάνων της ΕΕ τον χειμώνα ενόψη της εξαγοράς της  Monsanto από την Bayer για τη καρκινογόνο ουσία γλυφοσάτη που βρίσκεται στο ζιζανιοκτόνο Roundup  για τα μεταλλαγμένα.


Δεν θα υπενθυμίσουμε τα σκάνδαλα ύποπτων συναλλαγών και εγκληματικών ενεργειών, όποιος ψάξει άλλωστε ελάχιστα στο διαδίκτυο θα βρει "τέρατα και σημεία", αλλά θα τονίσουμε ότι όπου αποσύρεται ο δημόσιος έλεγχος τη θέση του καταλαμβάνει ο παροξυσμός της επίτευξης μέγιστης κερδοφορίας όπου θύματα του πάντα είναι οι άνθρωποι. Στην προκειμένη περίπτωση εκατομμύρια άνθρωποι.
Αλέξανδρος Καπακτσής
ΠΗΓΗ: Reuters, News247.gr

Σχόλια