Η Κίνα κερδίζει τον εμπορικό πόλεμο με τον Trump


Η Κίνα κερδίζει τον εμπορικό πόλεμο με τον Trump
Ακόμη και στην αυτοκινητοβιομηχανία, το Πεκίνο πιέζει τους Αμερικανούς στην ίδια τους τη χώρα

Σεργκέι Γκολόβενκο

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Απριλίου, το θετικό εμπορικό ισοζύγιο (αύξηση των εξαγωγών έναντι των εισαγωγών) της Λ.Δ. της Κίνας στις εμπορικές συναλλαγές με τις ΗΠΑ ανήλθε σε 22 δισεκατομμύρια δολάρια, αύξηση κατά 44% σε σύγκριση με το Μάρτιο μήνα. Για πολλές ομάδες προϊόντων, η κατάσταση, για τις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι λυπηρή. Ακόμη και στην αυτοκινητοβιομηχανία, οι Αμερικανοί έχουν λίγους λόγους για αισιοδοξία.
Για παράδειγμα, δεν χρειάζεται να πάτε μακριά. Το Crossover "Buick" μοντέλο "Envision" είχε επεξεργαστεί στο τεχνικό κέντρο της "General Motors" (Ντιτρόιτ). Αλλά ξαφνικά αποδείχθηκε, ότι το Envision το παράγουν μόνο στην ΛΔ της Κίνας. Οι Αμερικανοί αντιπρόσωποι της μάρκας "Buick" δεν μπορούν να καταλάβουν πώς στη σειρά μοντέλων τους δημιουργήθηκε μια "τρύπα" μάρκετινγκ στην οποία αμέσως μπήκανε οι έξυπνοι Κινέζοι.
Αμέσως πίσω από το συμπαγές αμερικανικό "Biek" του μοντέλου "Encore" ακολουθεί το επταθέσιο μεγάλο αμερικανικό "Enclave". Αλλά μεσαίου μεγέθους αυτοκίνητο, με κινητήρα δύο λίτρων, στους πωλητές από το Ντιτρόιτ για κάποιο λόγο δεν βρέθηκε. Εν τω μεταξύ, στην κινεζική αγορά, το "Envision" είναι – το ευνοούμενο των πωλήσεων. Το προηγούμενο έτος, η Κίνα πούλησε έως και 270.000 τέτοια αυτοκίνητα εκτός δρόμου. Ερώτηση: "Και πόσα πουλήθηκαν πέρυσι;" προκαλεί στους Κινέζους μια αίσθηση κυνικής αμηχανίας. Προσπαθούν να αλλάξουν το θέμα ...
Μέχρι σήμερα, το Buick Envision είναι το πρώτο αυτοκίνητο κινεζικής παραγωγής, του οποίου η εξαγωγή στις ΗΠΑ είναι κερδοφόρα. Πριν ο κοινός Αμερικανός αυτοκινητιστής είχε την πιο περιφρονητική γνώμη σχετικά με τις "λαμπερές, αλλά πολύ αδύναμες κινεζικές χειροτεχνίες".
Η αγορά των διαφημίσεων εξακολουθεί να κυριαρχείται από παλιές ιδέες. Οι παγκόσμιες αξιολογήσεις αυτοκινήτων συνήθως λένε για τις επιτυχίες των κορυφαίων χωρών κατασκευής μηχανών. Η Γερμανία παράγει 7 εκατομμύρια αυτοκινήτων ετησίως, η Γαλλία πέντε. Για την ηγεσία και την υψηλή φήμη των Γιαπωνέζων, των Αμερικανών και των Νότιων Κορεατικών, με κάποιο τρόπο, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Πέρυσι, μόνη της, η "General Motors" πούλησε στις ΗΠΑ τρία εκατομμύρια δικά της καινούργια αυτοκίνητα ...
Υπάρχει όμως και άλλη στατιστική. Αυτή τη στατιστική επιμελώς την περνάνε σιωπηλά. Αυτήν σκόπιμα δεν την προσέχουν οι δημιουργοί των αξιοσέβαστων βαθμολογιών. Φυσικά!.. Μα πώς να παραδεχτούμε, ότι η βιομηχανία της ΛΔ της Κίνας παράγει πάνω από 20 (!) εκατομμύρια αυτοκινήτων ετησίως. Απόλυτο και πρωτοφανή ρεκόρ, από το 1895, όταν ο Carl Benz κατόρθωσε να κυκλοφορήσει το πρώτο αυτοκίνητο σειράς παραγωγής στον κόσμο.
Με την ευκαιρία, πολύ λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν, ότι η γενέτειρα όλων των αυτόματων κινητών μεταφορικών μέσων - όσο και αν φαίνεται παράξενο, είναι η Κίνα. Το 1672, ο ταλαντούχος εφευρέτης και μέλος της αποστολής των ιησουιτών στο Πεκίνο, Ferdinand Verbiest, κατασκεύασε το πρώτο αυτοκίνητο στον κόσμο με ατμό. Ήταν ένα δώρο, ένα διασκεδαστικό παιχνίδι για τον αυτοκράτορα της Μαντζουρίας. Το ατμοκίνητο βγήκε πολύ μικρό και δεν μπορούσε να μεταφέρει ούτε έναν επιβάτη. Αλλά οι Κινέζοι το θυμήθηκαν. Από τότε, και μέχρι σήμερα, το αυτοκίνητο στα κινέζικα ονομάζεται - "tsi Che" (ατμοκίνητο κάρο). Η πλησιέστερη τεχνική αναλογία είναι "huo che" (πύρινο κάρο) - σιδηροδρομική μηχανή τρένου, ατμομηχανή.
Πριν από επτά χρόνια, σύμφωνα με το Υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας της ΛΔΚ, ο στόλος οχημάτων της χώρας αυτής ξεπέρασε τα 100 εκατομμύρια αυτοκίνητα. Οι Κινέζοι ξεπέρασαν με επιτυχία τους διάσημους Ιάπωνες. Εκείνη την εποχή στους δρόμους τους μετακινούνταν 75 εκατομμύρια αυτοκίνητα. Περισσότερα είχαν μόνο οι Αμερικανοί - περίπου 200 εκατομμύρια.
Μέχρι το 2020 ( προς το τρίτο έτος του 13ου πενταετούς προγράμματος της ΛΔΚ), ο ασιατικός γίγαντας αναμένεται να ξεπεράσει την Αμερική και να αυξήσει τον στόλο των αυτοκινήτων σε 250 εκατομμύρια μονάδες εξοπλισμού. Και αυτό παρά το γεγονός, ότι η αγορά ενός αυτοκινήτου για προσωπική κατοχή των Κινέζων επιτράπηκε μόνο το 2000. Μέχρι τότε, κάτοχοι δικών τους «τροχών» μπορούσαν να είναι μόνο οι συνεταιρισμοί, τα συνεργεία, οι επιχειρήσεις, οι φάρμες και άλλου είδους συλλογικοί ιδιοκτήτες.
Η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία άρχισε να αναπτύσσεται στα μέσα της δεκαετίας του 1980 μετά την υπογραφή 20ετούς συμβολαίου για την παραγωγή στο Πεκίνο του αμερικανικού τζιπ Cherokee. Σύντομα οι Γερμανοί από τη Volkswagen δημιούργησαν την παραγωγή της Santana στη Σαγκάη. Και οι Γάλλοι στο Guangzhou άρχισαν να παράγουν το Peugeot 504. Αυτές οι πρώτες κοινοπραξίες δεν επέτρεψαν στους Κινέζους να δανειστούν ξένη τεχνολογία. Η συναρμολόγηση γινότανε από εισαγόμενα "σύνολα μηχανών" και η προσφορά εξοπλισμού παραγωγής ήταν αυστηρά περιορισμένη.
Το 2003 αποτέλεσε σημείο καμπής. Στις εγχώριες και στις ξένες αγορές εμφανίστηκε η εθνική εταιρεία "BYD" ("Build Your Dreams"). Στη μετάφραση από το αγγλικό "Κατασκευάζουμε το όνειρό σας". Η έννοια του "Bee-Wye-Di" βασίζεται σε δύο αρχές: "Δική μας επεξεργασία και δικός μας σχεδιασμός". Μέχρι το 2004, η παραγωγή αυτοκινήτων στη ΛΔΚ υπερέβη τα πέντε εκατομμύρια, και μέχρι το 2012 - ήδη τα 14 εκατομμύρια ...
Οι θέσεις των εταιρειών αυτοκινήτων της ΛΔΚ έχουν γίνει τόσο ισχυρές, ώστε αυτές άρχισαν να αγοράζουν χρεοκοπημένες παγκόσμιες μάρκες. Το 2010, οι Κινέζικη "Gili" αγόρασε τη "Volvo". Το 1999, οι Σουηδοί πούλησαν την εθνική κληρονομιά τους στους Αμερικανούς της Ford για έξι και μισό δισεκατομμύριο δολάρια. Μετά από 10 χρόνια, η Ford πούλησε στους Κινέζους τη "Volvo" για 1,8 δισ. Ευρώ. Δηλαδή, πούλησαν τρεις φορές φθηνότερα από ό, τι την αγόρασαν. Η εταιρεία "Gili" έλαβε όχι μόνο τα δικαιώματα για το εμπορικό σήμα και όλο τον εξοπλισμό παραγωγής, αλλά και για την πνευματική ιδιοκτησία της Volvo, συμπεριλαμβανομένων των πολλά υποσχόμενων εξελίξεων.
Στα τέλη του 2011, η σουηδική SAAB σταμάτησε τη γραμμή παραγωγής λόγω χρεών άνω των δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η πτώχευση δηλώθηκε. Σύντομα υπήρξε ένας αγοραστής με ανώνυμα ονόματα συνιδιοκτητών. Μόνο αργότερα αποδείχθηκε ότι το 51% της μυστηριώδους εταιρείας National Electric Vehicle Sweeden ανήκε στην κινεζική εταιρεία εναλλακτικής ενέργειας και 49% στο ιαπωνικό ταμείο επενδύσεων.
Η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία σήμερα αριθμεί περίπου πέντε χιλιάδες εργοστάσια. Όπως και σε κάθε μεγάλο έργο, είναι αναπόφευκτο το επίθεμα, ενώ μερικές φορές και η ειλικρινής απάτη. Μερικές μάρκες, δεν προλάβαιναν να εμφανιστούν και αμέσως εξαφανίστηκαν όπως - "Hafei" "Tianma", "Tianie". Οι εταιρίες - τυχάρπαστες γρήγορα αποκτούσαν κακή φήμη και αμέσως ξεχνιόταν, σαν να μην υπήρχαν ποτέ. Και παρόλα αυτά, η σημερινή Κίνα έχει ένα αρκετά μεγάλο αριθμό γνωστών εμπορικών σημάτων - Geely, Lifan, Great Wall, Chery και άλλα.

Μετάφραση: Κωνσταντίνος Κατσιάβαλος

Πηγη : Свободная Пресса - Ελέυθερος τύπος

Σχόλια