Οι ελληνικές τράπεζες περνούν το stress test της ΕΚΤ γιατί έτσι θέλει.


Οι ελληνικές τράπεζες περνούν το stress test της ΕΚΤ γιατί έτσι θέλει.

 «Τα τέσσερα μεγάλα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν χρειάζονται νέες εισφορές κεφαλαίου.


 "Ανακούφιση στην Αθηνα : Η Τράπεζα Πειραιώς, η Eurobank, η Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ) και η Alpha Bank περνούν τη δοκιμασία προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων που διεξάγει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA) για συνολικά 37 ευρωπαϊκές τράπεζες,γραφει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt επικαλούμενη τρεις πηγες από τραπεζικούς κύκλους.

«Αυτό δεν είναι μόνο καλά νέα για τις ελληνικές τράπεζες και τους μετόχους τους, αλλά και ένα σημαντικό βήμα προς την έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα βοήθειας» σημειώνει με έμφαση η Handelsblatt. 

 «Ο έλεγχος προτιμήθηκε να γίνει την άνοιξη αντί του φθινόπωρου , έτσι ώστε να υπάρξει σαφήνεια σχετικά με την κατάσταση των τραπεζών στην ώρα για την προγραμματισμένη ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης, τον Αύγουστο. Τα αποτελέσματα του τεστ αντοχής θα δημοσιευθούν από την ΕΚΤ στις 5 Μαΐου. Ωστόσο, είναι ήδη σαφές ότι κανένα από τα τέσσερα ινστιτούτα δεν θα αποτύχει. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζονται κεφάλαια ενίσχυσης ύψους σχεδόν 20 δισ. Ευρώ, τα οποία διατέθηκαν για δράσεις διάσωσης από το τρίτο ελληνικό πακέτο διάσωσης.

Αυτή την εβδομάδα ,κορυφαία στελέχη των τεσσάρων τραπεζών μετέβησαν στη Φρανκφούρτη, για να συζητήσουν με την υπηρεσία τραπεζικής εποπτείας SSM της ΕΚΤ σχετικά με την κατάσταση των προσομοιώσεων ακραίων καταστάσεων.Οι τραπεζίτες επέστρεψαν στην Αθήνα με καλά νέα, σημειώνει η εφημερίδα.

Κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης, οι τράπεζες της χώρας έχουν ήδη ανακεφαλαιοποιηθεί τρεις φορές, γράφει η γερμανική εφημερίδα και προσθέτει ότι πλέον οι τέσσερις συστημικές τράπεζες είναι άρτια θωρακισμένες σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στα τέλη του 2017, η Alpha Bank πέτυχε ένα δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της τάξης του 18,3%. Ήταν 16,7% για την Εθνική Τράπεζα, 15,4 %για την Τράπεζα Πειραιώς και 15,3 %για την Eurobank. Οι ελεγκτές ήθελαν να μάθουν αν οι τράπεζες μπορούν να αντέξουν δυσμενείς συνθήκες. Οι απαιτήσεις ήταν μάλιστα σημαντικά πιο σκληρές αυτή τη φορά από ό, τι σε προηγούμενες προσομοιώσεις ακραίων καταστάσεων, σημειώνει η Handelsblatt.

ΕΥΦΟΡΗ ΠΕΔΙΑΔΑ: Είναι χαρακτηριστική η φράση της γερμανικής εφημερίδας στο ρεπορτάζ της: "…πλέον οι τέσσερις συστημικές τράπεζες είναι άρτια θωρακισμένες σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες." Δεν χρειάζεται να είναι κανείς οικονομολόγος, αρκεί να παρακολουθεί τη σχετική ειδησεογραφία, ότι το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα αλλά και το παγκόσμιο, πολύ περισσότερο όμως αυτό, λόγο της φύσεως και της λειτουργίας των τραπεζών δεν πρόκειται να αντέξει καμιά ακραία κατάσταση και όλα γίνονται για τα μάτια του κόσμου που πληρώνει τα σπασμένα, την τόνωση του ηθικού των "επενδυτών" και την λίπανση της εύρυθμης λειτουργίας του συστήματος. Όλες μα όλες οι τράπεζες θα καταρρεύσουν σε συνθήκες κρίσης, είναι τέτοια τα οικονομικά μεγέθη, αν αφεθούν στην εκκαθαριστική λειτουργία του συστήματος. Παραδείγματα άφθονα, οι ελληνικές μα και όλες ακόμη και οι πιο μεγάλες και πιο κερδοφόρες του κόσμου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Ντοϊτσε Μπανκ που έδινε 25% μερίσματα και είναι τόσο δηλητηριασμένη από τις διάφορες "τοξικές" τοποθετήσεις της που η κατάρρευση της δεν θα συμπαρασύρει μόνο τη Γερμανία ή την ΕΕ αλλά θα πυροδοτήσει μια νέα διεθνή κρίση.

Άρα κάθε σχετική είδηση θα πρέπει να εξετάζεται σε σχέση με τη σκοπιμότητα της. Και αυτή έχει να κάνει με την "έξοδο" από τα προγράμματα και την όσο το δυνατόν μικρότερη εκπλήρωση των όποιων υποσχέσεων των συνεταίρων ευρωπαίων  της κυβέρνησης σε σχέση με τη ρύθμιση του χρέους. Έτσι απλά. "Είστε υγιείς πλέον αρκεί να συνεχίσετε την αγωγή λιτότητας και ξεπουλήματος." Τελεία και παύλα.

Α.Κ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια