Ρωσία: O στρατός νέας γενιάς, ο «απόλυτος ηγέτης» στον κόσμο.



Αναβαθμισμένη η Ρωσία επιδιώκει διεύρυνση των κερδών της. Πούτιν: O στρατός νέας γενιάς, ο «απόλυτος ηγέτης» στον κόσμο.
   Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε την Παρασκευή την πεποίθηση ότι ο ρωσικός στρατός πρέπει να γίνει ο «απόλυτος ηγέτης» στον κόσμο, θέτοντας ως στόχο να γίνει «ο στρατός της νέας γενιάς, με νέες τεχνολογίες».
Την προοπτική αυτή παρουσίασε ο Ρώσος πρόεδρος μιλώντας στη διευρυμένη συνεδρίαση της ηγεσίας του ρωσικού Υπουργείου Αμύνης, η οποία μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

  Ο Ρώσος πρόεδρος επισημαίνοντας ότι «ο κόσμος ζει μια πραγματική επανάσταση στην οικονομία, τις τεχνολογίες και στη γνώση» , είπε πως αυτές οι τάσεις πρέπει να ληφθούν υπ' όψιν στον στρατιωτικό σχεδιασμό και την οικοδόμηση του στρατού νέας γενιάς.

  Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε επίσης ότι αναμένει μετά από τρία χρόνια να έχει πραγματοποιηθεί ο επανεξοπλισμός του στρατού με όπλα νέας τεχνολογίας σε ποσοστό 70%, όπως και ότι η Ρωσία μπορεί και είναι υποχρεωμένη να διασφαλίσει την αμυντική της ικανότητα βασιζόμενη στο 2,8% του ΑΕΠ που διατίθεται για στρατιωτικές δαπάνες.
  Αναφερόμενος επίσης στην νέα στρατηγική ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών, είπε ότι έχει "επιθετικό" χαρακτήρα και πως «δεν πρόκειται απλώς για λόγια, αλλά για μια στρατηγική που ενισχύεται με συγκεκριμένες ενέργειες και χρηματοδότηση που υπερβαίνει τα 700 δισεκατομμύρια δολάρια τα οποία οι ΗΠΑ διαθέτουν για αμυντικούς και στρατιωτικούς σκοπούς».

   Ο Ρώσος πρόεδρος αναφερόμενος στο ρωσικό πυρηνικό οπλοστάσιο, υπογράμμισε ότι εγγυάται την στρατηγική άμυνα της χώρας, αλλά πρέπει να αναπτυχθεί περαιτέρω και δήλωσε ότι το 2021 οι χερσαίες πυρηνικές δυνάμεις θα πρέπει να αναβαθμισθούν με νέα οπλικά συστήματα σε επίπεδο 90%.

Σ. Σόιγκου: Ολοκληρώθηκε η μερική αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τη Συρία

 Ο Ρώσος υπουργός Αμύνης Σεργκέι Σόϊγκου ανέφερε στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η εντολή του για την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων υλοποιήθηκε. «Η εντολή σας για την αποχώρηση τμήματος των ρωσικών στρατευμάτων από την Συριακή Αραβική Δημοκρατία υλοποιήθηκε», είπε χαρακτηριστικά ο Σόϊγκου απευθυνόμενος στον Ρώσο πρόεδρο, αναφέροντας του αναλυτικά, τα τμήματα του ρωσικού στρατού που αποχώρησαν από την Συρία, όπως και ότι στην στρατιωτική επιχείρηση στην Συρία πήραν μέρος 48.000 και πλέον Ρώσοι στρατιωτικοί.

  Εξ αυτών περισσότεροι από 14.000 παρασημοφορήθηκαν. Είναι η πρώτη φορά που ο Σόιγκου ανέφερε τον αριθμό των Ρώσων στρατιωτικών που συμμετείχαν στη στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία.

Ο Ρώσος υπουργός Αμύνης είπε επίσης ότι επέστρεψαν 36 αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα από τις βάσεις στην Συρία, όπως και έξι βομβαρδιστικά TU-22, ενώ επεσήμανε ότι παρέμειναν τρεις μεραρχίες της στρατιωτικής αστυνομίας, οι απασχολούμενοι στο κέντρο ειρήνευσης των εμπλεκόμενων μερών και οι στρατιωτικές βάσεις στο Χμεϊμίν και Ταρτούς.

Οι Ρώσοι δεν είναι πλούσιοι αλλά είναι περήφανοι: όλο και πιο πολλοί Ρώσοι θεωρούν την χώρα τους μεγάλη δύναμη

  Το ποσοστό των Ρώσων, που θεωρούν ότι η Ρωσία είναι μεγάλη δύναμη και ο ρωσικός λαός «μεγάλος λαός με ιδιαίτερη σημασία» έφθασε στο ιστορικό μάξιμουμ, σύμφωνα με τα στοιχεία του γνωστού ερευνητικού κέντρου Levada-Centr, το οποίο θέτει τα ίδια ερωτήματα κατά περιόδους από την δεκαετία του 1990.

  Μάλιστα αν δει κανείς πώς αναπτύχθηκε καθ' όλη την διάρκεια της περιόδου αυτής η ρωσική οικονομία, διαπιστώνει ότι η οικονομική ισχύς της χώρας σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες που είναι ο κύριος ανταγωνιστής της από την εποχή του "Ψυχρού Πολέμου" ελάχιστα έχει αλλάξει.

  Η σύγκριση με την Αμερική είναι θεμιτή επειδή η ίδια είναι «μεγάλη δύναμη» και η «μοναδική υπερδύναμη» στον κόσμο, όπως είχε παραδεχθεί το 2016 ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

  Όπως και πριν από εικοσιπέντε χρόνια, οι Ρώσοι εξακολουθούν να είναι κατά δύο φορές πιο φτωχοί από τους Αμερικανούς, όπως έδειξαν οι υπολογισμοί της ρωσικής υπηρεσίας του BBC που βασίστηκαν στα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

  Η υστέρηση που καταγράφηκε με βάση το κατά κεφαλή εισόδημα του ΑΕΠ αυξήθηκε τη δεκαετία του 1990, ενώ τη δεκαετία του 2000 μειώθηκε για να αυξηθεί και πάλι ελάχιστα το 2015. Οι Ρώσοι όπως έδειξαν έρευνες που είχαν πραγματοποιηθεί κατά το παρελθόν έδειξαν ότι δεν θεωρούν πως το υψηλό βιοτικό επίπεδο είναι υποχρεωτική ένδειξη ότι μια χώρα είναι μεγάλη δύναμη. Μεγάλη σημασία έχουν για τους ίδιους η εξωτερική πολιτική και τα πολιτιστικά επιτεύγματα, όπως είχαν γράψει η υφηγήτρια της Ανώτατης Σχολής Οικονομίας Λιουμπόφ Μπορουσιάκ και ο επικεφαλής του τμήματος κοινωνικών και πολιτιστικών ερευνών του Levada Centr Αλεξέι Λεβινσόν.

  Οι ίδιοι μάλιστα επισημαίνουν ότι «το ότι κανείς δεν πιστεύει ότι στην Ρωσία ο κόσμος θα ζει στο προσεχές μέλλον όπως ζει ο κόσμος στην Δύση, αυτό δεν σημαίνει ότι υποφέρουν και τόσο από κάτι τέτοιο»

Για παράδειγμα, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων αντιλαμβάνονταν ότι η προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 θα στοιχίσει ακριβά στην Μόσχα. Ωστόσο αυτό ακριβώς το γεγονός, κατά την άποψη των Ρώσων, έθεσε την χώρα στο "ίδιο επίπεδο" με τις ΗΠΑ, με εκείνους τους οποίους κατηγορούσαν για την εξωτερική τους πολιτική, με εκείνον δηλαδή που συνέχισαν να εξισώνονται» έγραψαν η Μπορουσιάκ και ο Λεβινσόν.

Σχόλιο Εύφορης πεδιάδας: Μπορεί οι συνεργάτες των άγγλων να βγάζουν χολή και να παραθέτουν αναληθή στοιχεία αλλά αυτό  που δεν κρύβεται είναι ότι η αναβαθμισμένη θέση της Ρωσίας, μετά τις επιτυχίες της στη Συρία και αλλού, έχει επιπτώσεις στο πως βλέπουν οι Ρώσοι τη χώρα τους σήμερα σε σχέση με τον εξευτελισμό και διασυρμό της την περίοδο Γέλτσιν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC (ρωσική υπηρεσία)

Σχόλια