Περού: Διαδηλώσεις εναντίον της απονομής χάρης στον Φουτζιμόρι



Περού: Διαδηλώσεις εναντίον της απονομής χάρης στον Φουτζιμόρι
  Επεισόδια σημειώθηκαν στην πρωτεύουσα του Περού τη Δευτέρα μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των χιλιάδων πολιτών που διαδήλωσαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση του προέδρου της χώρας να απονείμει χάρη στον φυλακισμένο πρώην αρχηγό του κράτους Αλμπέρτο Φουτζιμόρι και για να απαιτήσουν ο Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι να παραιτηθεί.

Αυτή ήταν η δεύτερη διαδήλωση σε ισάριθμες ημέρες εξαιτίας της αμφιλεγόμενης απόφασης του κεντροδεξιού προέδρου, παρότι ανήμερα Χριστούγεννα.

  Ο Κουτσίνσκι, 79 ετών, πρώην στέλεχος επενδυτικών τραπεζών της Γουόλ Στριτ, ο οποίος προεκλογικά δεσμευόταν ότι δεν επρόκειτο να απονείμει χάρη στον Φουτζιμόρι, υποστήριξε ότι έλαβε αυτή την απόφαση μετά την αξιολόγηση των ιατρικών εξετάσεων που έδειξαν πως ο φυλακισμένος πρώην πρόεδρος πάσχει από μια «εκφυλιστική και ανίατη» πάθηση, απέφυγε να κάνει δηλώσεις δημόσια αφότου ανακοίνωσε πως απονέμει χάρη στον Αλμπέρτο Φουχιμόρι, μόλις τρεις ημέρες αφότου λιγοστοί υποστηρικτές του- φυλακισμένου από το 2007 για διαφθορά και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας -πρώην ηγέτη της χώρας έσωσαν, σε μια δραματική ψηφοφορία στο Κογκρέσο, τον σημερινό πρόεδρο από την καθαίρεση εξαιτίας του σκανδάλου διαφθοράς που προκάλεσαν οι πληρωμές που είχε λάβει από τη βραζιλιάνικη κατασκευαστική εταιρεία Οντεμπρέχτ.

  Ο Φουτζιμόρι εκδόθηκε στο Περού το 2007 και αργότερα κρίθηκε ένοχος των κατηγοριών πως ήταν ο ανώτατος διοικητής των ταγμάτων θανάτου που σφάγιαζαν πολίτες, πως δωροδόκησε πολιτικούς, ή πως ενεχόταν στην απαγωγή ενός δημοσιογράφου, μεταξύ άλλων. Σημειώνεται ότι τα συγκεκριμένα εγκλήματα διεπράχθησαν τις ημέρες του 20ετούς εμφυλίου πολέμου, ανάμεσα στις κρατικές υπηρεσίες ασφαλείας και τους αντάρτες (Φωτεινό μονοπάτι), συνδικαλιστές και άλλους λαϊκούς αγωνιστές, ο οποίος στοίχισε το θάνατο ή τις "εξαφανίσεις" 70.000 ανθρώπων.

  Παρά την πτώση του ηγέτη του, το δεξιό λαϊκιστικό κίνημα που ίδρυσε ο Φουχιμόρι τη δεκαετία του 1990 παρέμεινε μια από τις ισχυρότερες πολιτικές δυνάμεις στο Περού. Η μεγαλύτερη κόρη του, η Κέικο, είναι η επικεφαλής του κόμματος Λαϊκή Δύναμη, που έχει τον έλεγχο του Κογκρέσου. Ο νεότερος γιος του, ο Κέντζι, φλερτάρει με την κυβέρνηση του Κουτσίνσκι, καθώς αμφισβητεί τον τρόπο που η αδελφή του ηγείται του κόμματος που της κληροδότησε ο πατέρας τους.

  Την Πέμπτη, ο 37χρονος Κέντζι Φουτζιμόρι ήταν προς γενική κατάπληξη ανάμεσα στα μέλη του Λαϊκού Κόμματος που επέτρεψαν ο Κουτσίνσκι να σωθεί από την παύση του και την παραπομπή του στη δικαιοσύνη εξαιτίας ενός σκανδάλου διαφθοράς.

  Φωνάζοντας συνθήματα όπως «προδότη», «έξω ο ΠΠΚ» (το ακρώνυμο του ονόματος του προέδρου), «η αμνηστία πρέπει να φύγει», «Φουτζιμόρι, κλέφτη δολοφόνε, όχι στη χάρη» και άλλα, οι διαδηλωτές, ανεμίζοντας σημαίες του Περού ή κρατώντας πλακάτ με ασπρόμαυρες φωτογραφίες θυμάτων της πολυαίμακτης εκστρατείας καταστολής του αντάρτικου της οργάνωσης Φωτεινό Μονοπάτι κατά τη διάρκεια της δεκαετίας της μονοκρατορίας του Φουτζιμόρι στην εξουσία (1990-2000), έκαναν πορεία στο κέντρο της Λίμας.

   Η αστυνομία προχώρησε σε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων για να απωθήσει διαδηλωτές, ενώ ξέσπασαν για δεύτερη ημέρα επεισόδια ανάμεσα σε μερίδα των συγκεντρωμένων και μονάδες αντιμετώπισης ταραχών.

   Ως τώρα τρεις βουλευτές του κόμματος του Κουτσίνσκι εκδήλωσαν την αντίθεσή τους στην απόφασή του, ανακοινώνοντας τις παραιτήσεις τους από τις τάξεις του. Το κόμμα του Κουτσίνσκι ήδη έλεγχε μόλις το ένα πέμπτο των εδρών του Κογκρέσου. Ο υφυπουργός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (σ.σ. του υπουργείου Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Περού, ο Χοσέ Μανουέλ Κολόμα Μαρκίνα) επίσης υπέβαλε την παραίτησή του, σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση.

  Η απονομή χάριτος απειλεί να βυθίσει την κεντροδεξιά κυβέρνηση του Κουτσίνσκι σε νέα πολιτική κρίση, πριν συμπληρωθεί μία εβδομάδα αφότου μόλις γλίτωσε την παύση του.

Οι εκλογές του 2016

 
Στις γενικές εκλογές που διεξήχθησαν στο Περού στις 10 Απριλίου 2016 για την εκλογή προέδρου, αντιπροέδρων, των μελών του Κογκρέσου και των Περουβιανών αντιπροσώπων του Κοινοβουλίου των Άνδεων.

  Στο Κογκρέσο, η Λαϊκή Δύναμη κέρδισε σαρωτική νίκη, καταλαμβάνοντας περισσότερο από το 1/3 των ψήφων και την απόλυτη πλειοψηφία με 73 έδρες επί συνόλου 130 εδρών. Στην αντιπολίτευση ακολούθησαν οι Περουβιανοί για την Αλλαγή με 18 έδρες και το Ευρύ Μέτωπο με 20 έδρες.

  Λόγω περιορισμών από το σύνταγμα, ο Ογιάντα Ουμάλα δεν μπορούσε να διεκδικήσει και τρίτη θητεία. Η υποψήφια Κέικο Φουτζιμόρι, κόρη του πρώην προέδρου Αλμπέρτο Φουχιμόρι, προηγήθηκε στον πρώτο γύρο με ποσοστό 40% των ψήφων, όμως απέτυχε να συμπληρώσει το απαιτούμενο ποσοστό 50% για να αποφευχθεί η διεξαγωγή 2ου γύρου. Νικητής αναδείχθηκε οριακά ο Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι, υποψήφιος των Περουβιανών για την Αλλαγή.

Οι εκλογές χαρακτηρίστηκαν ως οι πιο αμφίρροπες που διεξήχθησαν εδώ και δεκαετίες στην χώρα. Παράλληλα, η ψηφοφορία σημαδεύτηκε και από τον θάνατο 10 ανθρώπων σε επιθέσεις της οργάνωσης Φωτεινό Μονοπάτι.

  Η πρωτιά και η πλειοψηφία στο κογκρέσο των νοσταλγών του Φουτζιμόρι, οι κοινωνικές αντιθέσεις που οξύνονται ξανά, τροφοδοτούν την αστάθεια του πολιτικού σκηνικού και με την παρέμβαση των κάτω θα ξαναβάλει πάλι το Περού στην διεθνή επικαιρότητα.

                                                           Επιμέλεια: Πάνος Ευθυμίου




Σχόλια