Νέες εξελίξεις στην Ιαπωνία



Ιαπωνία Προϋπολογισμό - ρεκόρ ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο για το 2018. Ανάπτυξη της συνεργασίας με ΕΕ. Νέα εξοπλιστικά προγράμματα.
Το υπουργικό συμβούλιο της Ιαπωνίας ενέκρινε πρόσφατα έναν προϋπολογισμό ύψους - ρεκόρ
για το δημοσιονομικό έτος 2018, με προβλέψεις για την αντιμετώπιση της εκρηκτικής αύξησης του κόστους κοινωνικής ασφάλισης, ώστε να στηριχθεί ο αυξανόμενος αριθμός των ατόμων μεγάλης ηλικίας, και σημαντικές πιστώσεις για αμυντικές δαπάνες που γεννούν οι νέες προμήθειες όπως θα δούμε παρακάτω υπερσύγχρονων συστημάτων.

  Ο προϋπολογισμός έχει ύψος 97,71 τρισ. γεν (861,8 δισ. δολάρια) και προβλέπει τη διάθεση 32,97 τρισ. γεν για δαπάνες κοινωνικής ασφάλισης και 5,19 τρισ. γεν για αμυντικές δαπάνες.

   Η ιαπωνική κυβέρνηση εκτιμά ότι τα φορολογικά έσοδα θα αυξηθούν το 2018 στα 59,08 τρισ. γεν, στο υψηλότερο επίπεδο 27 ετών, με το έλλειμμα να καλύπτεται από εκδόσεις ομολόγων ύψους 33,69 τρισ. γεν.

  Η Ιαπωνία εξακολουθεί να πασχίζει να βάλει τάξη στα δημόσια οικονομικά της. Αν και οι σχεδιαζόμενες εκδόσεις ομολόγων της μειώθηκαν κατά 2% και είναι χαμηλότερες για όγδοο συνεχόμενο έτος, η χώρα έχει ένα πρωτοφανές παγκοσμίως επίπεδο δημοσίου χρέους, υπερδιπλάσιο από το μέγεθος της οικονομίας της, που αντιστοιχεί σε 5 τρις. δολάρια.

 •        Η «Στρατηγική Ανάπτυξης» της χώρας εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο στις 9 Ιουνίου. Πρόκειται για την 15η έκδοση στρατηγικής κατά τα τελευταία 17 έτη, συνεπώς η αναθεώρησή της δεν αποτελεί πλέον είδηση. Κατά την τελευταία της φουτουριστική έκδοση, έκτασης 800 σελίδων, ονομάζεται «Κοινωνία 5.0» και βασική θέση είναι ότι η ανάπτυξη της τεχνητής ευφυίας, του Internet of Things (IoT), των big Data και της ρομποτικής θα επιτρέψουν στην Ιαπωνία να αντιμετωπίσει τις οικονομικές, κοινωνικές και δημογραφικές προκλήσεις

•         Σημαντική επιδίωξη της οικονομικής πολιτικής παραμένει η αύξηση της παραγωγικότητας, μέσω των επενδύσεων στο ανθρώπινο κεφάλαιο και την αλλαγή της νοοτροπίας στην εργασία (work style reform). Άλλη κύρια επιδίωξη είναι η μείωση του ποσοστού του δημοσίου χρέους ως προς το ΑΕΠ που ανεξαρτήτως τρόπου υπολογισμού έχει ξεπεράσει το 250%. 

Ε.Ε. και Ιαπωνία δημιουργούν ελεύθερη αγορά εμπορίου μεταξύ 600 εκατ. ανθρώπων

  Χρειάστηκαν διαπραγματεύσεις πέντε ετών, η ταχεία άνοδος της Κίνας, αλλά και η στροφή των ΗΠΑ στον εμπορικό προστατευτισμό, για να οριστικοποιήσουν Ευρωπαϊκή Ένωση και Ιαπωνία τη Συμφωνία Οικονομικής Συνεργασίας. Είναι η μεγαλύτερη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου στον πλανήτη και δημιουργεί την πιο εκτεταμένη ανοιχτή οικονομική ζώνη, καλύπτοντας περίπου 600 εκατομμύρια ανθρώπους και το 30% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Ανοίγει την αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα ιαπωνικά αυτοκίνητα και ηλεκτρονικά είδη και την ιαπωνική στα ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα, μειώνοντας αισθητά ή και καταργώντας πλήρως τους δασμούς, αλλά και προωθώντας τη συνεργασία στο μέτωπο των προτύπων ασφαλείας και του ρυθμιστικού πλαισίου.

  Το διμερές εμπόριο ανήλθε στα 125 δισ. ευρώ το 2016. Με πληθυσμό 123 εκατομμυρίων και οικονομία περίπου 33% μεγαλύτερη από εκείνη της Γερμανίας, η Ιαπωνία είναι ήδη μία μεγάλη αγορά για τις εξαγωγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις εξάγουν αγαθά αξίας 56 δισ. ευρώ και υπηρεσίες 28 δισ. ευρώ ετησίως στην ιαπωνική αγορά. Αν και η χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου είναι η τρίτη μεγαλύτερη καταναλωτική αγορά του πλανήτη και δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ε.Ε. στην Ασία, μετά την Κίνα, στη συνολική κατάταξη με τους εξαγωγικούς προορισμούς της Ένωσης είναι μόλις έβδομη. Για την Ιαπωνία, από την άλλη, η Κοινότητα είναι ο τρίτος σημαντικότερος εμπορικός εταίρος, καλύπτοντας το 10% των συναλλαγών της. Οι δύο πλευρές ευελπιστούν πως με την άρση δασμών ύψους 1 δισ. ευρώ ετησίως, ο όγκος του διμερούς εμπορίου θα πολλαπλασιαστεί.

Η ιαπωνική κυβέρνηση ενέκρινε τα σχέδια προμήθειας αμερικανικής κατασκευής αντιπυραυλικών συστημάτων και προχωρεί σε αγορά νέων πολεμικών μέσων

Η ιαπωνική κυβέρνηση ενέκρινε τα σχέδια προμήθειας αμερικανικής κατασκευής αντιπυραυλικών συστημάτων σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την απειλή που συνιστούν οι τα τελευταία επιτεύγματα της Βόρειας Κορέας στη στρατιωτική τεχνολογία. Η επέκταση της αντιπυραυλικής άμυνας θα γίνει με την αγορά του συστήματος Aegis Ashore.

  «Η ανάπτυξη του πυρηνικού και πυραυλικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας συνιστά μια μεγαλύτερη και πιο άμεση απειλή για την εθνική ασφάλεια της Ιαπωνίας. Πρέπει να βελτιώσουμε δραστικά τις ικανότητες της αντιπυραυλικής μας άμυνας για να προστατέψουμε την Ιαπωνία», αναφέρει η ανακοίνωση της κυβέρνησης.

  Τον περασμένο Νοέμβριο η Πιονγιάνγκ εκτόξευσε έναν νέο διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο, που έφθασε σε ύψος 4.000 χλμ. ξεπερνώντας το βεληνεκές των ιαπωνικών αντιπυραυλικών συστημάτων στη Θάλασσα της Ιαπωνίας.

  Ωστόσο, τα σχέδια του Τόκιο έχουν προκαλέσει ανησυχία σε μερίδα της κοινής γνώμης της χώρας καθώς πολλοί Ιάπωνες ανησυχούν μήπως με την αναθεώρηση του αμυντικού δόγματός της η Ιαπωνία συρθεί σε διεθνείς συγκρούσεις. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε επιμένει ότι η στρατιωτική ισχύς θα βοηθήσει στη διασφάλιση της ειρήνης, ενόψει των απειλών από το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν και την άνοδο της Κίνας ως παγκόσμιας δύναμης.

  Ο υπουργός Άμυνας, Ιτσουνόρι Ονοντέρα, επιχείρησε μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου να κατευνάσει τις ανησυχίες, υπογραμμίζοντας ότι ο μοναδικός στόχος της προμήθειας του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος είναι η ενίσχυση της άμυνας της χώρας έναντι μιας επίθεσης από την Πιονγιάνγκ.

Σε περαιτέρω ενίσχυση του οπλοστασίου της προχωρά η Ιαπωνία, σχεδιάζοντας μεταξύ άλλων την άμεση αγορά δύο νέων αντιτορπιλικών πλοίων, στο πλαίσιο του προϋπολογισμού για το νέο οικονομικό έτος.

  Σύμφωνα με τον υπουργό Αμυνας Ιτσουνόρι Ονοντέρα, «χρειαζόμαστε περισσότερα αντιτορπιλικά για "επιτηρήσεις", εξαιτίας της θαλάσσιας "επέκτασης" της Κίνας και άλλων παραγόντων». Μάλιστα, ανακοίνωση του υπουργείου διευκρίνιζε ότι τα δύο νέα πολεμικά πλοία θα μπορούν να διεξάγουν επιχειρήσεις κατά μέσων που πλέουν στην επιφάνεια της θάλασσας αλλά και υποβρυχίων, όπως και άλλου είδους επιχειρήσεις, όπως της εξουδετέρωσης ναρκών.

  Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε τόνισε ότι «θα ενισχύσουμε τις προσπάθειες για να διασφαλίσουμε μεγάλα σκάφη επιτήρησης, εξοπλισμένα με ελικόπτερα, για να απαντάμε (σ.σ. σε ενέργειες) στα χωρικά μας ύδατα γύρω από τα νησιά Σενκάκου» (στα ιαπωνικά / Ντιαογιού στα κινεζικά), ένα σύμπλεγμα στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα για το οποίο διαφιλονικούν Κίνα και Ιαπωνία εδώ και δεκαετίες. Επιπλέον, ο Αμπε ανήγγειλε και την απόκτηση «νέων αεροσκαφών για θαλάσσιες επιτηρήσεις» όπως και «μεγάλων ερευνητικών σκαφών για θαλάσσιες έρευνες». Υποστήριξε ακόμα ότι το «περιβάλλον της θαλάσσιας ασφάλειας παραμένει κρίσιμο, έτσι η Ιαπωνία δε μπορεί να υποστείλει τη φύλαξή της ούτε για ένα λεπτό».

  Ο ιαπωνικός στρατός άρχισε να τοποθετεί τις βάσεις για εκγατάσταση αντιαεροπορικών πυραύλων στο νησί Ishigaki,  που βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της νήσου Ryuku της Ιαπωνίας, μόλις 200 μίλια από την ηπειρωτική Κίνα. Περίπου 500 με 600 στρατιώτες  θα εγκατασταθούν στο νησί, σύμφωνα με τη WSJ.

  Το Πεκίνο, το Τόκιο και η Ταϊβάν έχουν βλέψεις έναντι των νησιών Senkaku, τις οποίες το Πεκίνο αποκαλεί Diaoyu. Τα μικροσκοπικά, ακατοίκητα νησιά που δεν απέχουν πολύ από το Ishigaki είναι κοντά στε ακτιοπλοϊκές γραμμές και περιβάλλονται από πλούσια αλιευτικά νερά.

Επιμέλεια: Α. Κ.


Σχόλια