Πλειοψηφία των κομμάτων που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία



Απόλυτη πλειοψηφία των κομμάτων που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία της Καταλονίας
 Τους καθαίρεσαν την κυβέρνηση, τους φίμωσαν τα ΜΜΕ, τους φυλάκισαν τους ηγέτες και άλλοι εγκατέλειψαν τη χώρα για να μην φυλακιστούν αλλά οι Καταλανοί στάθηκαν όρθιοι. Ένας λαός με φρόνημα!


  Τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας εμφανίζονται να εξασφαλίζουν την απόλυτη πλειοψηφία στις περιφερειακές εκλογές, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα σχεδόν στο σύνολο των ψήφων, διαμορφώνοντας νέο τοπίο αντιπαράθεσης με την κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας.
  Βάσει των αποτελεσμάτων που έδωσε στη δημοσιότητα η τοπική κυβέρνηση, τα κόμματα αυτά εμφανίζονται να συγκεντρώνουν περίπου 70 έδρες εκ των συνολικά 135 εδρών του κοινοβουλίου.

Το κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας, Μαζί για την Καταλονία, Δημοκρατική Αριστερά της Καταλονίας και Λαϊκή Ενότητα, συγκεντρώνουν την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο Κοινοβούλιο.

  Από αυτά τα κόμματα, το Μαζί για την Καταλονία του εξόριστου προέδρου Κάρλες Πουτζδεμόντ προηγείται, έχοντας μικρό προβάδισμα από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς.

  Το Λαϊκό Κόμμα του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος πήρε την απόφαση να άρει το καθεστώς αυτονομίας της περιφέρειας, συνετρίβει και προβλέπεται να κερδίσει τρεις έδρες στο νέο Κοινοβούλιο, από τις έντεκα που είχε κατακτήσει στις εκλογές του 2015.

  Η τοπική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές ανήλθε σε 83,82%, υψηλότερο κατά περίπου 10 μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, στις οποίες είχε αγγίξει το 74,95%.

  Ο Καταλανός ηγέτης Κάρλες Πουτζδεμόντ δήλωσε μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης ότι η απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο που κατέκτησαν οι δυνάμεις της ανεξαρτησίας στις περιφερειακές εκλογές αποτελεί νίκη της «Καταλανικής Δημοκρατίας» έναντι του ισπανικού κράτους. Μιλώντας σε αίθουσα στο κέντρο των Βρυξελλών, υπογράμμισε πως πρόκειται για «αποτέλεσμα που κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει».

  Το πολιτικό σκηνικό της επόμενης ημέρας παραμένει ρευστό, καθώς, όπως φαίνεται τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας θα μπορέσουν να έχουν την πλειοψηφία στη Βουλή, σε περίπτωση που συμφωνήσουν στο σχηματισμό κυβέρνησης, όπως κάτι τέτοιο δεν θεωρείται δεδομένο.

  Η διαφορετική πορεία των Κάρλες Πουτζντεμόν και Οριόλ Ζουνκέρας έχει δημιουργήσει ένταση μεταξύ του Junts και της ERC, ενώ το αντικαπιταλιστικό CUP επιμένει στην μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας.


Escons
Vots
Percentatge
CS
37 (25)
1.102.099
25.37
JxCat
34 (0)
940.602
21.65
ERC
32 (0)
929.407
21.39
PSC
17 (16)
602.969
13.88
CeC
8 (11)
323.695
7.45
CUP
4 (10)
193.352
4.45
PP
3 (11)
184.108
4.24






Η σκληρή σύγκρουση και οι διώξεις  ενίσχυσε τα εθνικιστικά άκρα του πολιτικού συστήματος. Η αριστερά της ανεξαρτησίας (CUP) δεν μπόρεσε να παρέμβει ουσιαστικά, σε μια περίοδο που ο Ραχόι επιλεκτικά την άφησε έξω από τις διώξεις και γιατί στράφηκε οριακά σε αυτούς που είχαν θεσμικό ρόλο  και για να τους εξουδετερώσει σαν ακίνδυνους πολιτικά, παρά τη στάση της περί μονομερούς ανακήρυξης μειώθηκε σημαντικά η δύναμη της. Μέτρησε και το γεγονός των αυταπατών και  της πίεσης από παντού για προσεκτικά βήματα προς την ανεξαρτησία παραβλέποντας ότι τα πράγματα θα οδηγηθούν έτσι είτε αλλιώς στα άκρα.

  Η σύγκρουση με τη δεξιά κυβέρνηση της Ισπανίας και τις δυνάμεις που αντιπροσωπεύει θα είναι σκληρή, πολύμορφη και θα διαρκέσει.
                                                        Πάνος Ευθυμίου

Σχόλια