Νομοθετικό τερατούργημα ετοιμάζεται



Ένα ευγενικό πρόσωπο δεν μπορεί να κρύψει το νομοθετικό τερατούργημα που ετοιμάζεται

Στα ανοιχτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα για την τρίτη αξιολόγηση αναφέρθηκε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας χθες το πρωί στο Realfm 97,8.

Το επόμενο καθοριστικό ραντεβού της κ. Αχτσιόγλου στο… Χίλτον θυμίζουμε ότι είναι την ερχόμενη Παρασκευή.


Αναφερόμενη στις αλλαγές που αφορούν στον τρόπο κήρυξης απεργίας, θέμα το οποίο έχει ήδη κλείσει σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, η υπουργός παραδέχτηκε ότι γίνεται δυσκολότερη η κήρυξη απεργίας στα πρωτοβάθμια επιχειρησιακά σωματεία, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι «πάντα το ζήτημα της συμμετοχής είναι αυτό που έχει την αξία. Δηλαδή, για να ληφθεί μια απόφαση για απεργία καλό είναι να συμμετέχουν τα μισά από τα εγγεγραμμένα μέλη, αν μη τι άλλο για να λάβουν μια τέτοια απόφαση».

Διευκρινίζοντας πια σωματεία αφορά η αλλαγή, τόνισε ότι «στα πρωτοβάθμια, λοιπόν, επιχειρησιακά σωματεία, όχι πανελλαδικής εμβέλειας, αυτή τη στιγμή για να ληφθεί απόφαση απεργίας θα πρέπει να συμμετέχει στη Γ.Σ. το 1/3 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών και αυτό που συμφωνήθηκε είναι να γίνει το 1/2 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών. Αυτό και μόνο αυτό είναι το ζήτημα των εργασιακών αυτής της αξιολόγησης. Δεν θα υπάρχει καμία άλλη αλλαγή».

Απαντώντας στην ερώτηση ποια θα ήταν η στάση του ΣΥΡΙΖΑ αν κάτι τέτοιο επιχειρούσε να το περάσει η Ν.Δ., η κ. Αχτσιόγλου είπε ότι «όλα κρίνονται με βάση τα δεδομένα τα οποία έχει κανείς στο τραπέζι. Τι διαπραγματεύεται, τι κερδίζει και τι χάνει. Εν προκειμένω, στα ζητήματα του συνδικαλιστικού νόμου να υπενθυμίσω», πρόσθεσε η κ. Αζτσιόγλου, «ότι ετίθεντο διάφορα ζητήματα που αφορούσαν τους χρόνους προειδοποίησης για την απεργία, τους λόγους απόλυσης των συνδικαλιστών, την ανταπεργία κ.λπ. Έχουν αποκρουστεί σημαντικά αιτήματα του ΔΝΤ με τα οποία δεν μπορούσαμε να συμφωνήσουμε. Θεωρώ ότι με τη συμμετοχή των εργαζομένων στα πρωτοβάθμια επιχειρησιακά σωματεία δεν θα είναι αυτό το κεντρικό ζήτημα για να αλλάξει η συνδικαλιστική συμπεριφορά»..

  Να υπενθυμίσουμε στη διδάκτορα του εργατικού δικαίου Αχτσιόγλου τα παρακάτω:

  Κάθε όριο στη δράση και τις αποφάσεις των εργατών μπαίνει για να τις περιορίσει, και το ξέρει πολύ καλά.

  Κάθε επιτυχημένη απεργία κρίνεται από τη συμμετοχή σε αυτή  πρώτα και κύρια και δευτερευόντως από τον τρόπο λήψης.

  Κάθε όριο του αστικού δικαίου στη δράση των εργατών μπαίνει για να μπορούν οι κατασταλτικοί μηχανισμοί να την κηρύττουν παράνομη και να την καταστέλλουν προς όφελος των εργοδοτών.

  Κάθε νομική διαδικασία που κερδίζει χρόνο προ όφελος της εργοδοσίας αποτελεί εμπόδιο στην επιτυχία των αγώνων που πολλές φορές κρίνονται από το πότε γίνονται. Σε μια μάχη εσύ διαλέγεις τον χρόνο της επίθεσης και όχι όταν θα είναι προετοιμασμένος ο αντίπαλος.

  Κάθε γραφειοκρατικό εμπόδιο που μπαίνει σήμερα στοχεύει στο μέλλον το σύνολο της δράσης του εργατικού κινήματος, αφού η νέα "νομιμότητα", στα πλαίσια των ίσων δυνατοτήτων του αστικού δικαίου, δεν επιτρέπει εξαιρέσεις.

  Το γεγονός ότι όλοι οι υπερεθνικοί οργανισμοί του κεφαλαίου λυσσάνε για τη νομοθέτηση περιορισμών στο δικαίωμα προκήρυξης και άσκησης της απεργίας, όταν ταυτόχρονα προκρίνουν πολιτικές λεηλασίας του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, δείχνει πεντακάθαρα τι εξυπηρετεί μια τέτοια νομοθετική ρύθμιση.

  Στο ζήτημα "τι διαπραγματεύεται, τι κερδίζει και τι χάνει" κανείς, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι εσείς διαπραγματεύεστε, οι εργοδότες κερδίζουν και εμείς, οι εργαζόμενοι, χάνουμε. Σας διαβεβαιώνουμε ότι δεν μας αρέσει καθόλου. Και τελικά ότι και να κάνετε, οι εργαζόμενοι, όσες θυσίες και αν απαιτηθούν, θα είναι στο τέλος νικητές και ο νόμος σας θα πεταχθεί στον κάλαθο της ιστορίας όπως τόσοι άλλοι αντεργατικοί νόμοι.

 Κρίμα. Ένα ευγενικό πρόσωπο δεν μπορεί να κρύψει το νομοθετικό τερατούργημα σε βάρος των εργαζομένων. Αυτός κατά τη γνώμη μας είναι και ο λόγος που σας έδωσαν τη συγκεκριμένη υπουργική θέση. Κρίμα, γιατί σε τελευταία ανάλυση κάθε απόφαση είναι προσωπική…

  Αν το ψηφίσετε, ας φροντίσετε τουλάχιστον να είναι το 50% συν ένα των παρόντων βουλευτών και να μην ψηφισθεί όπως τόσα άλλα από άδεια έδρανα…
                                                      ΕΥΦΟΡΗ ΠΕΔΙΑΔΑ

Σχόλια