«Λιγότεροι γιατροί, περισσότερα κέρδη» Θύματα η υγεία των πολιτών και τα κρατικά ταμεία

 «Λιγότεροι γιατροί, περισσότερα κέρδη» Θύματα η υγεία των πολιτών και τα κρατικά ταμεία

Μονάδα εντατικής θεραπείας σε κλινική της Helios στην πόλη Σβερίν

Τους κινδύνους που εγκυμονεί η άκρατη ιδιωτικοποίηση της υγείας επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα Die Zeit. Εύσημα σε ελληνική ταινία από την TAZ.

Σε καιρούς πανδημίας οι Γερμανοί αισθάνονται ευγνώμονες που διαθέτουν πολλά νοσοκομεία και χιλιάδες κλίνες εντατικής θεραπείας, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη, κατά καιρούς, σε άλλες χώρες. Αλλά δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που πολιτικοί συζητούσαν για τον εξορθολογισμό του συστήματος υγείας, προτάσσοντας το επιχείρημα της εξοικονόμησης πόρων. Σε άρθρο με τίτλο «Λιγότεροι γιατροί, περισσότερα κέρδη» η εβδομαδιαία εφημερίδα DIE ZEIT θίγει το ζήτημα αυτό με αφορμή την περίπτωση της Helios, της μεγαλύτερης αλυσίδας ιδιωτικών θεραπευτηρίων στη Γερμανία, που ανήκει στην Fresenius, εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης. Η εφημερίδα εστιάζει στην κλινική της Helios στο Μόναχο, η οποία, όπως υποστηρίζει, σε μία προφανή προσπάθεια να αυξήσει τα κέρδη, μειώνει τον αριθμό των απασχολούμενων ιατρών.

Μεταξύ άλλων διαβάζουμε: «Στο Μόναχο οι ιατροί ασκούν συστημική κριτική στην Helios. Υποστηρίζουν σε επιστολή προς τη διεύθυνση ότι δεν γίνονται προσλήψεις που έχουν κριθεί από καιρό απαραίτητες, ενώ γιατροί που αποχωρούν δεν αναπληρώνονται. Κάθε περίπτωση από μόνη της δεν ακούγεται εντυπωσιακή, αλλά όλες μαζί συνθέτουν μία συγκεκριμένη εικόνα. Πολλοί ιατροί το επισημαίνουν στην ZEIT. Σε συνάδελφό τους είχε σταλεί, χωρίς ο ίδιος να τη ζητήσει, νέα σύμβαση εργασίας με μειωμένο κατά 50% ωράριο και εισόδημα. Άλλοι απολύθηκαν μόλις ολοκληρώθηκε η «σύμβαση εργασίας υπό δοκιμή» που είχαν συμφωνήσει. Ένας εντατικολόγος παραιτήθηκε, λέγοντας ότι λόγω έλλειψης προσωπικού δεν μπορεί να εγγυηθεί την επαρκή φροντίδα των ασθενών. Στην παθολογική πτέρυγα οι ιατροί, σε επιστολή τους, επισημαίνουν ότι θα ήταν απαραίτητες 17,25 οργανικές θέσεις για τη στοιχειώδη λειτουργία της μονάδας, από τα έκτακτα περιστατικά και τις νυχτερινές βάρδιες μέχρι την παροχή  πρώτων βοηθειών και την κανονική νοσηλεία, αλλά σήμερα προβλέπονται μόλις 14,5».

 

Η Helios είναι η μεγαλύτερη αλυσίδα ιδιωτικών θεραπευτηρίων στη Γερμανία


Με αυτή την αφορμή η εφημερίδα επισημαίνει ότι τους προηγούμενους μήνες πολλά ιδιωτικά νοσοκομεία αξιοποίησαν με τον καλύτερο τρόπο τις δυνατότητες για κρατική επιδότηση λόγω πανδημίας, εισπράττοντας χρήματα για ...κενά κρεβάτια. «Κάθε κρεβάτι που έμενε κενό λόγω πανδημίας πληρωνόταν με εκατοντάδες ευρώ την ημέρα», επισημαίνει η ZEIT. «Ακόμη και όποιος προσέθετε μία κλίνη στη μονάδα εντατικής θεραπείας πληρωνόταν με την ημέρα, κατ΄αναλογία. Το σκεπτικό ήταν ότι το σύστημα υγείας θα έπρεπε να είναι προετοιμασμένο για την άφιξη πολλών επιπλέον ασθενών με κορωνοϊό. Αυτό που εξέπληξε τους πολιτικούς ήταν ότι, για να γίνει αυτό, έμειναν εκτός συστήματος οι τακτικοί ασθενείς και επιπλέον οι κλινικές αποδείχθηκαν ιδιαίτερα επινοητικές στην προσπάθειά τους να εισπράξουν κρατικές ενισχύσεις. Τελικά η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πλήρωσε σχεδόν δέκα δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό τετραπλάσιο από εκείνο που είχε υπολογίσει αρχικά».

 

ΠΗΓΗ: DW

Σχόλια