Στην «αναπτυγμένη» ΕΕ διαλέγουν πλέον ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει…

 Στην «αναπτυγμένη» ΕΕ διαλέγουν πλέον ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει…



Θα μπορούσε να είναι διαφορετικά. Θα μπορούσε αφού υπάρχουν οι γνώσεις, τα μέσα, οι πόροι. Και όμως η κατάσταση είναι χειρότερη, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, από αντίστοιχες χώρες και θυμίζει περισσότερο τριτοκοσμικές χώρες…

Περισσότερο από ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, τα συστήματα Υγείας σε όλη την Ευρώπη εξακολουθούν να παραμένουν αθωράκιστα. Η ίδια πολιτική της εμπορευματοποίησης, της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης που τα σμπαράλιασε όλα τα προηγούμενα χρόνια, είναι η πολιτική που συνεχίζεται και μέσα στην πανδημία, παρά τις εκατοντάδες χιλιάδες των θανάτων, ακριβώς γιατί το κεφάλαιο και όλες οι κυβερνήσεις του αντιμετωπίζουν την προστασία της υγείας των λαών ως «κόστος». Χωρίς καμία ουσιαστική ενίσχυση, υγειονομικοί και ασθενείς βρίσκονται σήμερα ακόμα πιο εκτεθειμένοι από ό,τι πριν ένα χρόνο: Ακριβώς γιατί μαζί με τη συνεχιζόμενη εξάπλωση της πανδημίας, έρχονται αντιμέτωποι και με τις συσσωρευμένες συνέπειες από τη μετατροπή των συστημάτων Υγείας σε συστήματα «μιας νόσου», από την εξουθένωση των υγειονομικών που δίνουν όλο αυτόν τον καιρό τη μάχη χωρίς εφεδρείες...

Χαρακτηριστικά για όλα τα παραπάνω, όπως και για τον ένοχο που πρέπει να μπει στο στόχαστρο της πάλης των λαών, είναι τα στοιχεία και οι πτυχές που παρουσιάζει σήμερα ο «Ριζοσπάστης» για την κατάσταση που διαμορφώνεται στα συστήματα Υγείας στα ισχυρότερα καπιταλιστικά κράτη της Ευρώπης: στη Γερμανία, στη Γαλλία, στη Βρετανία και την Ιταλία. Το ίδιο φυσικά συμβαίνει και σε μικρότερα όπως η Σουηδία, η Πρτογαλία ή η χώρα μας.

ΓΑΛΛΙΑ

Οι γιατροί καταγγέλλουν ότι η διαλογή ασθενών έχει ήδη αρχίσει

Τραγικά αδιέξοδα από τις τεράστιες ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία

«Η διαλογή ασθενών έχει ήδη ξεκινήσει αφού μας έχουν επιβληθεί σημαντικές αναβολές ιατρικών πράξεων και χειρουργείων», σημείωναν την περασμένη Κυριακή σε ανοιχτή τους

«Ο ασθενής δεν είναι εμπόρευμα - Το νοσοκομείο δεν είναι επιχείρηση» (από κινητοποίηση υγειονομικών στη Γαλλία)

επιστολή 41 γιατροί ειδικευμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και σε Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών από νοσοκομεία της περιφέρειας του Παρισιού, καθώς η πρωτεύουσα βρίσκεται στο επίκεντρο του νέου σφοδρού κύματος της πανδημίας που πλήττει όλη τη Γαλλία.

Με αγωνία, οι γιατροί εξηγούσαν τα τραγικά αδιέξοδα που προκαλούν οι τεράστιες ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία, όχι μόνο για τους ασθενείς Covid-19 αλλά και για χιλιάδες που αντιμετωπίζουν άλλες ασθένειες και τους οποίους οι υγειονομικοί εξαναγκάζονται να διαχειρίζονται με κριτήριο τελικά «τι περισσεύει»...

Αναδεικνύοντας εμπόδια που μπαίνουν πλέον ακόμα και στην ίδια την ολοκληρωμένη διάγνωση μιας κατάστασης, οι γιατροί επεσήμαναν: «Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αυτές οι αναβολές συνδέονται με απώλειες ευκαιριών και με τη μη πρόσβαση ορισμένων ασθενών στην υγειονομική περίθαλψη, και θα ενταθούν το επόμενο διάστημα». Περιγράφοντας δε περιπτώσεις ασθενών των οποίων η ζωή κρέμεται από μια κλωστή, αλλά και το πόσο βασανιστικά εντείνεται αυτή η διαδικασία της ...διαλογής ζωών, οι γιατροί ανέφεραν: «Εδώ και πολλές μέρες εξαναγκαζόμαστε να σταθμίζουμε πάρα πολύ σχολαστικά τις ενδείξεις προς ορισμένες τεχνικές ειδικής υποστήριξης». Για να καταλήξουν: «Ως γιατροί που είμαστε επιφορτισμένοι με τα μεγάλα θύματα της πανδημίας, βεβαιώνουμε ότι θα βρεθούμε στο πλευρό των ασθενών μας και των οικογενειών τους για να τους φροντίσουμε, όποιες κι αν είναι οι δυσκολίες, γιατί αυτή είναι η αποστολή μας. Ξέρουμε ότι μπορούμε να υπολογίζουμε στην άψογη κινητοποίηση όλων των υγειονομικών, όσο εξαντλημένοι κι αν είναι και παρά τις συνθήκες που ποτέ δεν περίμεναν ότι θα αντιμετωπίσουν», καθώς «δεν μπορούμε να σωπάσουμε χωρίς να προδώσουμε τον όρκο του Ιπποκράτη που δώσαμε κάποτε...».

Μοιράζουν «σωστές πρακτικές» διαλογής...

Την περασμένη Τετάρτη, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, σε διάγγελμα με το οποίο ανακοίνωσε νέα περιοριστικά μέτρα (σε μετακινήσεις, λειτουργία σχολείων κ.λπ.), απέφυγε «όπως ο διάολος το λιβάνι» να θίξει το οποιοδήποτε ενδεχόμενο οργανωμένης και πραγματικής επίταξης του ιδιωτικού τομέα Υγείας, αυτό δηλαδή που επιβάλλεται εδώ και καιρό.

Την ίδια ώρα μάλιστα που η κυβέρνηση αφήνει το σύστημα Υγείας αθωράκιστο μέσα στην πανδημία, καταφεύγει και στη ...θεωρητικοποίηση της απάνθρωπης κατάστασης που αντιμετωπίζουν υγειονομικοί και ασθενείς μέσα στα νοσοκομεία, μοιράζει «οδηγίες» με κριτήριο τη διαιώνιση αυτής της αθλιότητας και όχι τις σύγχρονες τεράστιες δυνατότητες για την προστασία της ζωής και της υγείας του λαού.

Μόλις τον περασμένο Οκτώβρη, το υπουργείο Αλληλεγγύης και Υγείας εξέδωσε νέες οδηγίες για «Πρακτικές διαλογής των ασθενών», επικαιροποιημένες με βάση τα δεδομένα από την πανδημία. Με αυτές ομολογούσε απροκάλυπτα τη γύμνια των δημόσιων νοσοκομείων, «προσπερνώντας» βέβαια την πολιτική που την προκαλεί και τη διαιωνίζει. Περιοριζόταν να καταγράφει τις «ισχυρές ανησυχίες που εκφράζονται για τις πρακτικές διαλογής, που μπορεί να επηρεάσουν τις αποφάσεις περίθαλψης (...)ασθενών που πάσχουν από Covid-19, εξαιτίας έλλειψης διαθέσιμων νοσοκομειακών κλινών», αλλά και «ασθενών που πάσχουν από άλλες ασθένειες και "ανταγωνίζονται" για τη φροντίδα όσων πάσχουν από Covid-19(π.χ. αναβολή παρεμβάσεων σε ιδρύματα Υγείας)».

Πού κατέληγε; Να πετάει το μπαλάκι στους γιατρούς, επισημαίνοντας ότι «αν τελικά προκύπτουν καταστάσεις αναντιστοιχίας πόρων - αναγκών (...) η ηθική διάσταση είναι επιτακτική ανάγκη να ενσωματωθεί στη λήψη απόφασης και κυρίως οι αρχές της δικαιοσύνης και της ισότητας, της αξιοπρέπειας». Καμία «δικαιοσύνη» και «αξιοπρέπεια», βέβαια, δεν μπορεί να υπάρχει στο έδαφος των τεράστιων ελλείψεων και των δραματικών συνεπειών τους για την υγεία των ασθενών.

Στην ίδια συζήτηση, εκπρόσωποι της κυβέρνησης και άλλοι που μιλούν απλά για «έκτακτη περίσταση» επαναφέρουν και παλιότερες διατάξεις, π.χ. από νόμο του 2005 για «τα δικαιώματα των ασθενών», τα οποία - όπως εξηγούν αστικά ΜΜΕ - «συνδέονται με την ανάγκη να αντιμετωπίζεται ένα παράλογο πείσμα. Αυτό σημαίνει: Την αποφυγή θεραπειών περιττών ή δυσανάλογων ή με μοναδικό στόχο την τεχνητή διατήρηση στη ζωή και τη διευκόλυνση της μετάβασης από τη θεραπεία στην ανακούφιση. Αυτός ο νόμος θεσπίζει σωστές πρακτικές οριοθέτησης και διακοπής μιας θεραπείας». Στην πραγματικότητα, βέβαια, πολύ πριν και από την τρέχουσα πανδημία, το κριτήριο για το «δυσανάλογο» μιας θεραπείας δεν είναι αυστηρά ιατρικό αλλά επηρεάζεται άμεσα από την εμπορευματοποίηση της Υγείας, από την πολιτική που την αντιμετωπίζει ως «κόστος».

Ιταλοί υγειονομικοί στο πρώτο κύμα της πανδημίας στηρίζουν τις κινητοποιήσεις σωματείων για μέτρα προστασίας των εργαζομένων


ΙΤΑΛΙΑ

«Το μόνο που έχει αλλάξει είναι ότι είμαστε πολύ πιο κουρασμένοι... »

Κραυγή αγωνίας και οργής από τους υγειονομικούς

«Ενα χρόνο μετά δεν έχει αλλάξει τίποτα. Το μόνο πράγμα που έχει αλλάξει είναι ότι είμαστε πολύ πιο κουρασμένοι, πολύ κουρασμένοι όχι μόνο σωματικά, πάνω από όλα ψυχικά», δήλωνε πριν από λίγες μέρες μια προϊσταμένη σε ΜΕΘ νοσοκομείου της Ρώμης, όπου όλα τα κρεβάτια ήταν κατειλημμένα, καθώς όλο το Μάρτη καταγράφονταν δεκάδες χιλιάδες κρούσματα και εκατοντάδες νεκροί τη μέρα.

Στην Ιταλία πάνω από 3,5 εκατ. άνθρωποι έχουν διαγνωστεί με Covid-19, ενώ έχουν καταγραφεί επίσημα τουλάχιστον 109.000 θάνατοι, ο δεύτερος υψηλότερος αριθμός στην Ευρώπη, μετά τη Βρετανία. Η «πλεονάζουσα θνησιμότητα» υπερβαίνει κατά πολύ τον μέσο όρο της συνηθισμένης ετήσιας θνησιμότητας της χώρας. Πρόκειται είτε για θανάτους λόγω Covid-19 που δεν έφτασαν ποτέ σε νοσοκομείο και δεν καταμετρήθηκαν ως τέτοιοι ή λόγω άλλης ασθένειας, ακριβώς επειδή τα νοσοκομεία έχουν καταρρεύσει και πολλοί άλλοι ασθενείς αποκλείονται.

Το ίδιο «έργο» επαναλαμβάνεται ξανά. «Λίγα άδεια κρεβάτια και αναγκαζόμαστε και πάλι να επιλέξουμε ποιον θα θεραπεύσουμε», δήλωνε πριν από μερικές μέρες ο διευθυντής της μονάδας μολυσματικών ασθενειών νοσοκομείου στην Μπολόνια. «Οι ΜΕΘ είναι γεμάτες από Covid ασθενείς και συχνά αναβάλλουμε σημαντικές χειρουργικές επεμβάσεις, όπως είναι οι ογκολογικές», τονίζει.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Τμήματος Αναισθησιολογίας του Ινστιτούτου Υγείας της Ρώμης, μέσα στο Μάρτη «η πληρότητα στις κλίνες αγγίζει το 80%».

Οι μαζικές περικοπές και η διαρκής κρατική υποχρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας, το μοντέλο των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα που εφαρμόζεται στην Ιταλία από το 1992, έδειξαν και συνεχίζουν να δείχνουν τις τραγικές συνέπειές τους σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας.

Ετσι, μέσα στο Μάρτη, κι ενώ τα νοσοκομεία θύμιζαν ξανά «εμπόλεμη ζώνη», από τα 5,5 δισ. ευρώ των ευρωενωσιακών κονδυλίων για την πανδημία που παίρνει η Ιταλία, τα 2,8 δισ. ευρώ κατευθύνθηκαν ως επιχορηγήσεις σε επιχειρήσεις. Στην Υγεία πηγαίνουν περίπου 1,4 δισ. ευρώ, με τα κονδύλια και πάλι να κατευθύνονται στην πλειοψηφία τους στην έρευνα και ψηφιοποίηση, στην τηλεϊατρική και σε ιδιωτικές εταιρείες, αντί να ενισχυθούν με μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό τα δημόσια νοσοκομεία.

Επίσης, στο πλαίσιο της χρηματοδότησης του σχεδίου εμβολιασμού και του συστήματος Υγείας, η κυβέρνηση ενέκρινε πρόσφατα 2,1 δισ. ευρώ επιπλέον για την αγορά εμβολίων και 700 εκατ. για φάρμακα κατά της Covid-19, ενώ μόλις 50 εκατ. για τα νοσοκομεία...

Να σημειωθεί ότι την τελευταία δεκαετία περικόπηκαν συνολικά από το δημόσιο σύστημα Υγείας 37 δισ. ευρώ (25 δισ. ευρώ την πενταετία 2010 - '15 και άλλα 12 δισ. έως το 2019). Από την άλλη μεριά, μόνο για το 2019 οι αμυντικές δαπάνες της Ιταλίας, στο πλαίσιο και των στόχων που θέτει το ΝΑΤΟ, ξεπέρασαν τα 21 δισ. ευρώ.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ

300.000 άνθρωποι στις λίστες αναμονής των νοσοκομείων πάνω από έναν χρόνο!

Η τεράστια καταπόνηση των υγειονομικών, μετά από έναν χρόνο πανδημίας και χωρίς καμία ουσιαστική ενίσχυσή τους, αποτυπώνεται και στη Βρετανία. Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση που έκανε στα μέσα Μάρτη το βρετανικό Ινστιτούτο Δημόσιας Πολιτικής Ερευνας (IPPR), το 30% του νοσηλευτικού προσωπικού στην Αγγλία θέλει να παραιτηθεί, λόγω των άσχημων ψυχολογικών επιπτώσεων που έχει η καθημερινή, υπερωριακή εργασία στα νοσοκομεία που χειρίζονται περιστατικά Covid-19. Οι νοσηλευτές ζητούν βελτίωση των συνθηκών δουλειάς, των ωραρίων εργασίας, αυξήσεις σε μισθούς και επιδόματα.

Τις μεγάλες ελλείψεις σε γιατρούς και νοσηλευτές στο βρετανικό σύστημα Υγείας, την αποδυνάμωση των νοσοκομείων της χώρας από τη σκληρή λιτότητα των προηγούμενων δέκα και πλέον χρόνων, όξυνε ακόμα περισσότερο η μεγάλη διασπορά του κορονοϊού στους υγειονομικούς. Καθώς στη Βρετανία έχουν καταγραφεί πάνω από 4,3 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα και πάνω από 127.000 νεκροί, χιλιάδες νοσοκόμες και γιατροί μολύνθηκαν από τον κορονοϊό και ανεξακρίβωτος αριθμός άλλων έχασε ακόμη και τη ζωή του. Μέσα σε αυτήν την κατάσταση, ειδικά στο πρώτο κύμα της πανδημίας, ακόμα και η ανάκληση αδειών όλου του προσωπικού δεν έφτανε για να αντιμετωπιστεί η κρίση. Η κυβέρνηση δεν ενίσχυσε το σύστημα Υγείας. Ακόμα και τα 7 υπαίθρια νοσοκομεία που έφτιαξε, δίνοντας 297 εκατ. δολάρια, λειτούργησαν ελάχιστα ή καθόλου, επειδή δεν υπήρχε το απαραίτητο προσωπικό σε γιατρούς και νοσηλευτές!

Μέσα σε ένα τέτοιο φόντο, στα υποστελεχωμένα και αθωράκιστα νοσοκομεία ήταν πολλές οι φορές που υγειονομικοί κλήθηκαν να παίξουν άθελά τους τον κριτή ζωής και θανάτου για τους χιλιάδες ασθενείς που περνούσαν από τα χέρια τους.

Και σήμερα όμως, παρά τη σχετική μείωση στην εξάπλωση της πανδημίας, παραμένουν πολύ σοβαρά προβλήματα. Ο αριθμός των ασθενών που πηγαίνει στα νοσοκομεία για συμβουλευτική ή θεραπευτική αγωγή έχει μειωθεί μέσα στον τελευταίο χρόνο κατά 69%! Σε πρωτοφανή επίπεδα έχει αυξηθεί ο αριθμός ανθρώπων που περιμένουν πάνω από έναν χρόνο για νοσηλεία και επεμβάσεις σε νοσοκομεία! Στην Αγγλία τον Φλεβάρη του 2020 ήταν 1.600, ενώ σήμερα, μετά και το δεύτερο κύμα της πανδημίας, ξεπερνούν τους 300.000!

Την ίδια ώρα, υπάρχουν πολλοί υγειονομικοί που περιμένουν ακόμα να εμβολιαστούν, ενώ συνεχίζεται και η ενδονοσοκομειακή διασπορά. Αναρίθμητες είναι οι περιπτώσεις ανθρώπων που εισήχθησαν στο νοσοκομείο για μία εγχείρηση ρουτίνας και πέθαναν πριν την ώρα τους, επειδή κόλλησαν τον κορονοϊό εντός του νοσοκομείου. Οπως η περίπτωση του 74χρονου Τζέρεμι Φρέντερικς, ο οποίος - όπως έγραφε ο «Γκάρντιαν» στις 30/3 - πέθανε από κορονοϊό σε νοσοκομείο του Σόλσμπερι ενώ είχε μπει για να βάλει βηματοδότη. 'Η η περίπτωση της 50χρονης Δρ. Αρούνα Νάρσι, που μπήκε για εγχείρηση στη σπλήνα και λίγο αφότου την έκανε επιτυχώς, μολύνθηκε με κορονοϊό και «έσβησε» μέσα σε λίγα 24ωρα...



ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Η επιχειρηματική λειτουργία των νοσοκομείων «δείχνει τα δόντια της»

Κλειστές ΜΕΘ λόγω έλλειψης προσωπικού, ακύρωση χειρουργείων και θεραπειών, ακόμη και «λουκέτα» σε νοσοκομεία

Ελλειψη δεκάδων χιλιάδων υγειονομικών, κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ λόγω έλλειψης προσωπικού, ακύρωση χιλιάδων χειρουργείων ή θεραπειών, καθυστέρηση διαγνώσεων σε σοβαρές παθήσεις, «λουκέτα» σε νοσοκομεία. Αυτή η εικόνα του «πρώτου κύματος» της πανδημίας πριν από ένα χρόνο παραμένει σήμερα ίδια στη Γερμανία.

Καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται στη χώρα, στα τέλη Μάρτη έμενε κατά μέσο όρο μόλις ένα άδειο κρεβάτι ΜΕΘ-Covid ανά κλινική (περίπου 1.600 κενές κλίνες σε όλη τη χώρα) και μόνο άλλα τόσα κενά κρεβάτια ΜΕΘ για περιστατικά εκτός Covid.

«Είναι συγκλονιστικά λίγα αν σκεφτούμε ότι υπάρχουν και άλλοι ασθενείς που χρειάζονται θεραπεία. Χωρίς την πανδημία, έχουμε περίπου 2 εκατ. ασθενείς κάθε χρόνο στις ΜΕΘ. Επιπλέον έχουμε καθυστερημένα χειρουργεία από το πρώτο και το δεύτερο κύμα», σημειώνει ο πρόεδρος της γερμανικής Διεπιστημονικής Ενωσης για Εντατική Φροντίδα και Ιατρική Εκτακτης Ανάγκης (DIVI), καθώς και στην «ατμομηχανή» της ΕΕ συσσωρεύονται οι συνέπειες της μετατροπής των συστημάτων Υγείας σε συστήματα «μιας νόσου».

Παραμένει κλειστό το 20% των κλινών ΜΕΘ λόγω έλλειψης προσωπικού

Μάλιστα, δεν είναι ξεκάθαρο αν μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλα τα κενά κρεβάτια που αναφέρει καθημερινά η DIVI, λόγω έλλειψης προσωπικού. Ο πρόεδρός της κάνει λόγο για «ψευδή αίσθηση ασφάλειας» στη Γερμανία, που έχει συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες υψηλότερη αναλογία ΜΕΘ ανά κάτοικο.

«Ακόμα και σήμερα, ορισμένοι γιατροί έκτακτης ανάγκης δυσκολεύονται να τοποθετήσουν τους ασθενείς σε κλινικές, παρόλο που το μητρώο στην περιοχή δείχνει δεκάδες άδεια κρεβάτια», σημειώνει, καθώς χρειάζονται τουλάχιστον 3.500 - 4.000 επιπλέον νοσηλευτικό προσωπικό. Σύμφωνα με το μητρώο της DIVI, η Γερμανία διαθέτει πάνω από 28.000 κρεβάτια ΜΕΘ. Ακόμα όμως και μετά από ένα χρόνο πανδημίας, σχεδόν το 20% αυτών προς το παρόν δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού.

Αντίστοιχα, ο Γερμανικός Σύνδεσμος Νοσοκομείων (DKG) εκτιμά ότι μόνο στις ΜΕΘ της χώρας λείπουν 4.700 υγειονομικοί. Ιδιαίτερα το νοσηλευτικό προσωπικό, που διαμαρτύρεται εδώ και χρόνια για τις ελλείψεις και την εντατικοποίηση, έχει φτάσει στα όριά του και πολλοί σκέφτονται να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους...

Οι κανόνες για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στα νοσοκομεία αντί να ενταθούν σε καιρό πανδημίας, καταστρατηγήθηκαν σε αρκετές περιπτώσεις. Εργαζόμενοι με προβλήματα υγείας ή ηλικιωμένοι συνέχισαν να εργάζονται. Ο ιστότοπος του κλάδου, «pflege-online», αναφέρει περιπτώσεις νοσηλευτών που αναγκάστηκαν να εργάζονται έχοντας διαγνωστεί με Covid-19.

«Η δουλειά μου έχει καταστεί αδύνατη για μένα τα τελευταία χρόνια. Οι ασθενείς έχουν γίνει ανώνυμοι πελάτες σε γραμμή συναρμολόγησης. Η πανδημία ξεχείλισε το ποτήρι», αναφέρει μια νοσηλεύτρια που εξωθήθηκε σε παραίτηση.

Ακυρώνονται χιλιάδες θεραπείες, χειρουργεία, εξετάσεις

Πέρσι την άνοιξη, με το ξέσπασμα της πανδημίας, χιλιάδες προγραμματισμένες ιατρικές επεμβάσεις ακυρώθηκαν μέσα σε λίγες βδομάδες. Η κατάσταση παραμένει ίδια, καθώς μετά από ένα χρόνο και απανωτά «lockdown» η κυβέρνηση του μεγάλου συνασπισμού δεν ενισχύει το σύστημα Υγείας.

Στοιχεία που δημοσίευσαν τα ασφαλιστικά ταμεία δείχνουν πως ο αριθμός των ιατρικών περιστατικών (εκτός Covid) που αντιμετώπισαν τα γερμανικά νοσοκομεία μειώθηκε κατά 20% μεταξύ Οκτώβρη 2020 - Γενάρη 2021 (και ενώ είχε ήδη προηγηθεί μείωση 27% μεταξύ Μάρτη - Μάη 2020). Δηλαδή 1 στις 5 θεραπείες και εγχειρήσεις δεν πραγματοποιήθηκαν. Στις ψυχιατρικές κλινικές, η μείωση ήταν 14% (από 25% στο πρώτο). Οι νοσοκομειακές θεραπείες μειώθηκαν απότομα, ειδικά τον φετινό Γενάρη, όταν ο αριθμός τους μειώθηκε κατά 31% σε σχέση με πριν από την πανδημία.

Σημαντικά μειώθηκε και ο αριθμός των επειγόντων θεραπειών μεταξύ Οκτώβρη - Γενάρη. Ενδεικτικά, 11% λιγότεροι ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο παρουσιάστηκαν στα επείγοντα των νοσοκομείων και 13% λιγότερα περιστατικά καρδιακής προσβολής. «Νοσοκομειακοί γιατροί έχουν επανειλημμένα επισημάνει ότι ασθενείς με έμφραγμα του μυοκαρδίου συχνά έφταναν στο νοσοκομείο αργά και με προχωρημένη βλάβη στην καρδιά», αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας.

Το ίδιο διάστημα, σημαντική μείωση καταγράφεται στις διαγνώσεις και τις θεραπείες του καρκίνου. Για παράδειγμα, έγιναν 5% λιγότερα χειρουργεία για καρκίνο του μαστού και 20% λιγότερα για καρκίνο του παχέος εντέρου.

«Λουκέτα» σε νοσοκομεία μέσα στην πανδημία... λόγω μείωσης εσόδων!

Η επιχειρηματική λειτουργία των νοσοκομείων έδειξε «τα δόντια της» και κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ολα τα νοσοκομεία στη Γερμανία - αυτά που ανήκουν σε κρατίδια, πανεπιστήμια, εκκλησίες, «μη κερδοσκοπικούς» οργανισμούς κ.λπ. - λαμβάνουν μόνο μια συμβολική χρηματοδότηση από το κράτος. Κατά βάση είναι αυτοχρηματοδοτούμενα, δηλαδή βασίζονται στις έμμεσες και άμεσες πληρωμές των ασθενών. Ενδεικτικά, το 2019 ο γερμανικός λαός πλήρωσε σε ασφαλιστικές εισφορές και απευθείας πληρωμές 407 δισ. ευρώ στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης (σχεδόν το 12% του ΑΕΠ), ενώ το κράτος δαπανά περίπου 230 δισ. ευρώ ετησίως. Ταυτόχρονα, δίπλα στα «μη κερδοσκοπικά» νοσοκομεία υπάρχουν και τα αμιγώς ιδιωτικά.

Η πανδημία έφερε τα νοσοκομεία στη Γερμανία στα όριά τους. Είχαν προηγηθεί χρόνια ιδιωτικοποιήσεων και λουκέτα σε νοσοκομεία που η λειτουργία τους δεν κρινόταν «συμφέρουσα», κατάργηση κρεβατιών. Μεταξύ 2018 - 2019 καταργήθηκαν 4.000 νοσοκομειακά κρεβάτια. Από το 2005 έως το 2019 έκλεισαν περίπου 380 «δημόσιες» και «μη κερδοσκοπικές» κλινικές, χάθηκαν σχεδόν 60.000 κρεβάτια. Ταυτόχρονα, προστέθηκαν 154 νέα ιδιωτικά νοσοκομεία με 30.000 κρεβάτια.

Ο αριθμός των νοσοκομειακών κρεβατιών μειώθηκε και τη χρονιά της πανδημίας, το 2020, ακριβώς λόγω της εκτεταμένης επιχειρηματικής λειτουργίας τους.

Χαρακτηριστική είναι μία από τις πολλές αναφορές στον γερμανικό Τύπο: «Η πανδημία έχει επηρεάσει την οικονομική κατάσταση πολλών εταιρειών και τα νοσοκομεία δεν αποτελούν εξαίρεση. Μία πηγή εισοδήματος είναι οι προγραμματισμένες εγχειρήσεις. Ωστόσο, πολλές έπρεπε να αναβληθούν για να ανοίξουν θέσεις για ασθενείς με κορονοϊό. Το αποτέλεσμα: Αύξηση του κόστους και μείωση του εισοδήματος»...

Ετσι, ενώ η πανδημία σάρωνε τη χώρα, παρατηρήθηκε το φαινόμενο νοσοκομεία να κλείνουν ή να απειλούνται με λουκέτο, ενώ το προσωπικό τους έβγαινε σε αναστολή και εκ περιτροπής εργασία, λόγω μείωσης των εσόδων!

Προκειμένου να αποφύγει τα μαζικά λουκέτα σε νοσοκομεία, η κυβέρνηση αποφάσισε τον Μάρτη να χρηματοδοτεί τα νοσοκομεία - «δημόσια» και ιδιωτικά - με 560 ευρώ τη μέρα για κάθε νοσοκομειακό κρεβάτι που κρατήθηκε ελεύθερο και 50.000 ευρώ για κάθε επιπλέον κρεβάτι σε ΜΕΘ...

ΣΟΥΗΔΙΑ

Το προσδόκιμο ζωής μειώθηκε κατά 0,69 χρόνια για τους άνδρες και 0,40 χρόνια για τις γυναίκες το 2020 σε σύγκριση με το 2019, δείχνει μια νέα έκθεση που χαρτογραφεί τον αντίκτυπο της πανδημίας covid-19 στο προσδόκιμο ζωής και τη θνησιμότητα για διαφορετικές ηλικιακές ομάδες και περιοχές στη Σουηδία.

- Είναι ασυνήθιστο το προσδόκιμο ζωής να πέφτει σαφώς για άνδρες και γυναίκες μεταξύ διαφορετικών ετών. Δεν έχει παρατηρηθεί από το 1968, όταν η αλλαγή ήταν επίσης λιγότερο από το 2020, λέει ο Martin Kolk, αναπληρωτής καθηγητής δημογραφίας και ένας από τους συγγραφείς της έκθεσης.

Η έκθεση Υπερβολική θνησιμότητα και θνησιμότητα στο covid-19 στη Σουηδία το 2020 εκπονήθηκε από το Ινστιτούτο μελλοντικών μελετών για λογαριασμό της Σουηδικής Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας . Ερευνητές στο Ινστιτούτο και στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης διερεύνησαν ανεξάρτητα τον τρόπο με τον οποίο τα πρότυπα θανάτου υπερέβησαν το 2020 και συνέκριναν τόσο με τα προηγούμενα χρόνια όσο και με τις προβλέψεις που έκανε η Στατιστική Σουηδία (SCB) για το 2020 πριν γίνει γνωστή η πανδημία. 

Τον Δεκέμβριο του 2020 τόσο ο Βασιλιάς Carl XVI Gustaf όσο και ο Πρωθυπουργός Stefan Löfven παραδέχτηκαν ότι ένιωθαν ότι η στρατηγική COVID-19 της Σουηδίας ήταν αποτυχία λόγω του μεγάλου αριθμού θανάτων.

Η ικανότητα των περιφερειών να φροντίζει για μολυσμένους ασθενείς είναι καλή, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχει εξάπλωση λοίμωξης.  Σε αυτό περίπου μπορεί να συνοψιστεί η απογραφή του Εθνικού Συμβουλίου Υγείας και Πρόνοιας για την ετοιμότητα της υπηρεσίας υγείας να φροντίσει τα άτομα με covid-19.

Ο Karin Tegmark Wisell στη Σουηδική Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας πιστεύει ότι οι περιφέρειες πρέπει να επανεξετάσουν τις συμφωνίες με εταιρείες που προμηθεύουν υλικά υγειονομικής περίθαλψης και προστατευτικά υλικά.

- Είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι έχετε τα πάντα στη θέση του και ότι μπορείτε να προσθέσετε περισσότερο υλικό εάν προκύψει ανάγκη, λέει.

Στη Σουηδία, υπάρχουν μόνο 510 μονάδες εντατικής θεραπείας. Προς το παρόν, τα νοσοκομεία μας έχουν ήδη μεγάλα προβλήματα στη λήψη και φροντίδα ασθενών με οξεία ασθένεια. 

Γιατί η κυβέρνηση διαδίδει παραπληροφόρηση σχετικά με την ετοιμότητά μας; γράφει πρώην γιατρός ελέγχου της λοίμωξης Staffan Sylvan.

 

ΠΗΓΗ: Ριζοσπάστης, Aftonbladet, Expessen

 

 

 

 

Σχόλια